Some More Operating System MCQ Questions Collection #51 to #100

Operating System MCQ questions and answers focus on all areas of Operating System prescribed by PSC Syllabus. Questions are composed, compiled and collected from a collection of most authoritative and best reference books and sites on Operating System.

You can download these multiple choice questions from Operating Systems as PDF file. Please visit the Downloads menu above or click the link below:


Some More Operating System MCQ Questions Collection 

Question #51 to #100

51.Which command is used to display the contents of the text file of DOS?
a)Copy con
b)Copy
c)Type
d)Dir
52.In Windows, the start button is used to
a)Run applications
b)Device setting
c)Turn off the system
d)All of above
53.Which of the following is an essential file of an MS-DOS boot disk?
a)COMMAND.COM
b)START.COM
c)TREE.COM
d)VER.COM
54.Which one is true for unconditional disk formatting?
a)Destroys every byte of data on a disk by overwriting it with blank spaces
b)Do not check/scan surface after format
c)Transfer system files after format
d)All of above
55.Once text has been cut to the clipboard, you can .....that text into another document
a)Paste
b)Copy
c)Transfer
d)None of the above
56.What is the function of radio button?
a)To select multiple option
b)To select single option
c)To select all option
d)All of above
57.The Banker's algorithm is used
a)to rectify deadlock
b)to detect deadlock 
c)to prevent deadlock
d)to slove deadlock
58.The primary purpose of an operating system is:
a)To make the most efficient use of the computer hardware
b)To allow people to use the computer
c)To keep systems programmers employed
d)To make computers easier to use
59.The primary purpose of an operating system is a ...
a)To make the most efficient use of computer hardware
b)To allow people to use the computer
c)To keep system programmer employed
d)To make computer easier to use
60.You can use print manage window
a)To check status of files in the print queue
b)To cancel the print job
c)To interrupt printing
d)All of the above
61.Which of the following operating system reads and reacts in actual time?
a)Quick Response System
b)Real Time System
c)Time Sharing System
d)Batch Processing System
62.All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT
a)Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b)The setting for the amount of hard disk drive space to allocate virtual memory can be manually change
c)This temporary storage is called the swap file or page file
d)Virtual memory is the physical space of the hard drive
63.The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that
a)Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
b)Linux is a proprietary whereas Windows is not
c)There are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
d)Any programmer can modify Linux code which is not permitted with Windows
64.What is dispatch latency?
a)The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
b)The time taken by the processor to write a file into disk
c)The whole time taken by all processor
d)None of Above
65.A page fault occurs when
a)the Deadlock happens
b)the Segmentation starts
c)the page is found in the memory
d)the page is not found in the memory
66.Whenever you move a directory from one location to another
a)All files inside the directory are moved
b)All the subdirectory inside that directory are moved
c)The directory is moved the source file is not moved
d)Both a and b
67.The Basic Input Output System (BIOS) resides in
a)RAM
b)ROM
c)The CPU
d)Memory Cache
68.Which of the following does not occur during the power-on-selftest (POST)?
a)The scandisk utility begins to run
b)The video card and video memory are tested
c)The BIOS identification process occurs
d)Memory chip are checked to ensure that they are working properly
69.The maximum size of a write file is limited to only
a)Name of the file
b)Extension of the file
c)The amount of memory in your computer
d)All of above
70.Which of the following is drop down list?
a)List
b)Combo box
c)Text area
d)None
71.Recently deleted files are stored in
a)Recycle bin
b)Desktop
c)Taskbar
d)My computer
72.Which components appear in the initial Windows start up display?
a)Dialog boxes
b)Start menu
c)Taskbar
d)All of above
73.A small part of taskbar that has icons of background running applications is
a)Start button
b)Quick launch
c)Task bar
d)System tray
74.An operating system version designed for use with a media center PC is Microsoft Windows XP
a)Home edition
b)Media center edition
c)Tablet PC edition
d)None of above
75.An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP
a)Home edition
b)Media center edition
c)Tablet PC edition
d)None of the above
76.In windows interface the date and time is displays on
a)Taskbar
b)Status bar
c)System tray
d)Launch pad
77..... runs on a computer hardware and serves as a platform for other system to run on.
a)Operating system
b)Application system
c)System software
d)All of above
78.Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?
a)Operating System
b)Application Software
c)System Software
d)All
79.... is the program that runs on  a computer when it boots up
a)System software
b)Operating system
c)System operations
d)None
80.Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
a)System software
b)Operating system
c)System operations
d)None
81.The ....contains commands associated with the current window
a)Standard menu
b)Start menu
c)System menu
d)None of the above
82..... is the layer of a computer system between the hardware and the user program
a)Operating environment
b)Operating system
c)System environment
d)None of these
83.Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program
a)Operating environment
b)Operating system
c)System environment
d)None
84.When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called
a)Bootstrap
b)Power on self test (POST)
c)System configuration
d)Kernel loading
85.The operating system is the most common type of .... Software
a)Communication
b)Application
c)System
d)Word processing software
86.Which of the following is/are external commands?
a)Edit
b)Label
c)Sys
d)All of above
87.Which is not an external command?
a)Edit
b)XCOPY
c)Sys
d)None of the above
88.Which of the following is not essential to shut down your computer?
a)Save all opened files
b)Close all running applications
c)Switch off monitor
d)Cut off the power supply
89.What is Dr. Watson?
a)IT Expert
b)Diagnosis tool
c)Surgeon
d)None
90.The command allows you to create logical drive
a)Sort
b)Path
c)Subst
d)Batch
91.The command used to create logical drive for specific location of disk
a)Fdisk
b)Format
c)Subst
d)All of the above
92.You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its
a)Move handle
b)Tail
c)Status bar
d)Window border
93.A bar that inform you the available options in your computer, opened applications, background running applications and can be used to switch between applications quickly is
a)Menu bar
b)Tool bar
c)Status bar
d)Task bar
94.Which components appear in the initial windows start up display?
a)Dialog box
b)Task bar
c)Start menu
d)All of the above
95.Taskbar is used for
a)Navigation program
b)Switching between program
c)Start a program
d)All of above
96.To install the new font
a)Start -> setting -> control panel -> font
b)Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
c)Start -> control panel -> font -> install new font
d)Start -> setting -> font
97.When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n)
a)Interrupt
b)Spool
c)Stack
d)Page file
98.Underlined text, such as text and folder names is referred to as
a)Hyperlink
b)Menu
c)Source drive
d)None of these
99.Which of the following is suitable after you install new drivers?
a)Shut Down
b)Restart
c)Sleep
d)Hibernate
100.Windows displays various options to shutdown. Which is suitable at the end of day?
a)Shut Down
b)Restart
c)Sleep
d)Hibernate


Some More Operating System MCQ Questions Collection 

Correct Answers

51 – c
52 – d
53 – a
54 – a
55 – a
56 – b
57 – c
58 – a
59 – a
60 – d
61 – b
62 – a
63 – d
64 – a
65 – d
66 – d
67 – b
68 – a
69 – c
70 – b
71 – a
72 – c
73 – d
74 – b
75 – c
76 – c
77 – a
78 – a
79 – b
80 – b
81 – c
82 – b
83 – b
84 – b
85 – c
86 – d
87 – d
88 – c
89 – b
90 – c
91 – c
92 – a
93 – d
94 – b
95 – d
96 – b
97 – a
98 – a
99 – b
100 - a

Related to:

operating system mcq with answers pdf, mcq on operating system by galvin, operating system objective questions and answers doc, operating system exam questions and answers, operating system mcq pdf free download, multiple choice questions on operating system part-1 pdf, operating system objective questions and answers pdf for gate, operating system question bank with answers pdf

Post a Comment

0 Comments