Some More Database and MS Access MCQ Question Collection #51 to #100

Some More Database and MS Access MCQ Question Collection: Here we present another set of 50 questions for Database Management System and MS Access topic. Microsoft Access (MS Access) quiz question bank in PDf format is available for download. Please check the Download menu above.



Some More Database and MS Access MCQ Question Collection

Some More Database and MS Access MCQ Question Collection

Questions #51 to #100


51. It is a database object to view, change, and analyze data in different ways
a. query
b. form
c. report
d. None of the above
52. Which of the following creates a drop down list of values to choose from a list?
a. OLE Object
b. Hyperlink
c. Memo
d. Lookup Wizard
53. To achieve AND effect when you are entering criteria in a query design window
a. write criteria values vertically one in a row
b. write criteria values horizontally
c. Write criteria values in same field separated with AND
d. Write criteria values in same field separated with &
54. A search value can be an exact value or it can be
a. Logical Operator
b. Relationship
c. Wild card character
d. Comparison operation
55. What are the columns in a Microsoft Access table called?
a. Rows
b. Records
c. Fields
d. Columns
56. What is a form in MS Access
a. It is a printed page where users will write their data to fill it up
b. It is an input screen designed to make the viewing and entering data easier
c. This is an important part of database used by analysts to draw conclusions
d. All of above
57. You can automatically include all of the field in a table in a query by___ a strike that appear list box in query design view
a. Clicking
b. Right clicking
c. Double clicking
d. None of the above
58. It is a sign or symbol that specifies, operator, and values that produce a result
a. operator
b. query
c. expression
d. None of the above
Sg. Prepare your exam with mcqSets.com
a.Subjective questions/answers
b. Online MCQ quiz
c. Download MCQ Banks
59. We can remove a relationship defined between two tables by
a. From Edit menu choose Delete Relationship
b. Select the relationship line and press Delete
c. Choose Delete option from Relationship menu
d. All of above
60. Unlike text data type, this can store up to maximum of 65, 535 characters.
a. memo
b. data/time
c. number
d. All of above
61. The___ operator will cause a record to be selected only if two or more conditions are satisfied
a. Or
b. If or
c. Range
d. And
62. Which field type can store photos?
a. Hyperlink
b. OLE
c. Both of these can be used
d. Access tables can’t store photos
63. Queries in Access can be used as
a. view, change and analyze data in different ways
b. a source of records for forms and reports
c. Only a
d. Both a and b
64.  While creating relationship, when you drag a field of a field to drop into another table the mouse pointer changes into
a. a doctor’s sign
b. thin + sign
c. outline rectangle
d. None of above
65. Which of the following is a method to create a new table in MS Access?
a. Create table in Design View
b. Create Table using wizard
c. Create Table by Entering data
d. All of above
66. It is most common type of query. It retrieves records from one or more tables and then displays the
a. Parameter
b. Select
c. crosstab
d. All of above
67. What is the difference between ‘Open’ and ‘Open Exclusively’?
a. Open statement opens access database files and Open Exclusively opens database files of other program like Oracle
b. Open Exclusive locks whole database so that no one can access it whereas Open locks only the record that is being accessed
c. Both Open and Open Exclusively are same
d. Open Exclusive command does not exist in MS Access
68. Which of the following statement is true
a. Reports can be used to retrieve data from tables and calculate
b. Queries can be printed in well formatted manner and presented as the information
c. Queries can include calculated fields that do not exist in table
d. Reports and forms are similar but forms are use to print but reports to display on screen only
69. It is a query that when run displays its own dialog box prompting you for information, such as
a. Select
b. crosstab
c. Parameter
d. Append
70. It is used to calculate and restructure data for easier analysis of your data. It calculates the sum,
a. Parameter
b. Select
c. crosstab
d. Append
71.  What is the maximum length a text field can be?
a. 120
b. 255
c. 265
d. 75
72.  Which of the following statement is true?
a. Foreign key fields don’t allow duplicate values
b. In primary key field you can enter duplicate value
c. In an indexed field you may or may not enter duplicate value depending upon setting
d. All statements are true
73. Microsoft Access is a
a. RDBMS
b. OODBMS
c. ORDBMS
d. Network database model
74. If you need to edit a relationship
a. Right click the relationship line and choose Edit Relationship
b. Double click the relationship line
c. Both of above
d. None of above
75. DCL provides commands to perform actions like
a. Change the structure of tables
b. insert, update or delete records and data values
c. authorizing access and other control over database
d. None of above
76. Which of the following store command to retrieve data from database?
a. Forms
b. Reports
c. Queries
d. Tables
77. Both conditions display on the same row in the design grid when ___operator is in use
a. OR
b. IN
c. AND
d. LIKE
78. If you write criteria values vertically (one in a row) it will mean
a. OR conditions
b. AND conditions
c. NOT condition
d. None of above
LL. Prepare your exam with mcqSets.com
a. Download MCQ Banks
b. Practice with Online Quiz
79. The key uniquely identifies each record in a table.
a. primary key
b. key word
c. filed name
d. All of above
80. What do you mean by one to many relationship between Student and Class table?
a. One student can have many classes
b. One class may have many student
c. Many classes may have many students
d. Many students may have many classes
81. A part of database that stores only  one type of data is
a. Report
b. Field
c. Query
d. Record
82. Which of the following may not be a database?
a. Data presented in table in MS Word document
b. Data entered in Excel spreadsheet
c. A presentation created in PowerPoint
d. A telephone diary
83.  A database can be best described as
a. Organized collection of data
b. Useful presentation of data
c. Graphical representation of data
d. All of above
84. Which of the following term is least related to database?
a. Attributes
b. Tuples
c. Relationship
d. Columns
85. Collection of related records in a database is known as
a. File
b. Bench
c. Table
d. Relationship
86. The task of arranging data in order is called
a. Searching
b. Sorting
c. Ordering
d. Shorting
87. Each record is constituted by a number of individual data items which are called
a. Fields
b. Data Types
c. Relations
d. Tables
88.  Which of the following is not a database object in MS Access?
a. Tables
b. Query
c. Report
d. Relationship
89.  A database object in MS Access that stores a question about the data in database?
a. Table
b. Form
c. Query
d. Report
90. The complete information about an entity in a database is called
a. Data
b. Information
c. Field
d. Record
91. Database Management Systems are featured with:
a. The facility to easy editing, spelling check, auto pagination, lay out and printing reports
b. The ability to store large amount of data to facilitate easy update, sort and retrieval
c. The ability to calculate efficiently with the help of built-in functions and analyze
d. All of above
92. Which of the following can be an example of a database?
a. Address book of all the suppliers of a company
b. Salary sheet of all the employees of a company
c. Records of daily sales transactions of a company
d. All of above
93. An Access database object that is used to enter, view or edit records
a. Table
b. Form
c. Query
d. Report
94. Which of the following expresses correct order?
a. Characters, Fields, Records, Tables, Files, Databases
b. Characters, Fields, Records, Tables, Database, Files
c. Databases, Tables, Files, Records, Field, Character
d. Files, Databases, Tables, Records, Fields, Characters
95. Every table in relational database contain a field or combination of fields that can uniquely identify each records, it is called
a. Foreign key
b. Native key
c. Composite key
d. Primary key
96. If I create ‘Student’ field in ‘Fees’ table to store ‘student_id’ of ‘Students’ table, then this ‘Student’ field in ‘Fees’ table is called:
a. Foreign key
b. Native key
c. Composite key
d. Primary key
97. A composite key is
a. Required when a table does not have any unique fields in it
b. The primary key with AutoNumber as the field type
c. Made up of two or more fields to uniquely identify records
d. Is a foreign key that uniquely identifies records
98. A primary key in any table has the properties
a. Not Null
b. No Duplicates
c. Both of above
d. None of above
99. To create primary key for a table when in design view
a. Type PRIMARY in field type box when creating required field
b. Mark the Primary check box in field name of required field
c. Click the Primary Key button in Design ribbon when the cursor is in required field
d. None of the above
100. How can you link a table with another so that a field in current table will display values in drop down box from another table while entering data:
a. Query Wizard
b. Look up Wizard
c. Form Wizard
d. Report Wizard

Some More Database and MS Access MCQ Question Collection

Correct Answers

51 - a
52 - d
53 - b
54 - c
55 - c
56 - b
57 - c
58 - a
59 - b
60 - a
61 - d
62 - b
63 - d
64 - c
65 - d
66 - b
67 - b
68 - c
69 - c
70 - c
71 - b
72 - c
73 - a
74 - c
75 - c
76 - c
77 - c
78 - a
79 - a
80 - a
81 - b
82 - c
83 - a
84 - d
85 - c
86 - b
87 - a
88 - d
89 - c
90 - d
91 - b
92 - d
93 - b
94 - a
95 - d
96 - a
97 - c
98 - c
99 - c
100 - b

Related: ms access mcq in hindi, ms access exam questions, ms access mcq examveda, microsoft access 2007 test questions and answers, ms access objective questions and answers in hindi pdf, ms access practical questions and answers pdf, ms access mcq questions and answers in hindi, ms access mcq pdf in hindi

Post a Comment

0 Comments