Operating Systems MCQ Questions And Answers #101 to #150

Here are the next set of 50 important multiple choice questions on operating systems. Please find the correct answers at the bottom of this page. We have already presented #1 to #50 operating system exam questions and answers (multiple choice questions on operating system part-1) and also, #51 to #101 Operating Systems MCQ. For those who wish to practice and prepare offline, here is operating system question bank with answers pdf (operating system mcq pdf free download).


Operating Systems MCQ Questions And Answers 

Question #101 to #150

Operating Systems MCQ Questions And Answers #101 to #150

101. Which of the following shutdown method is often called Warm Boot?
a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate
102. ______ is most often done after fixing a problem, adding a new program or making configuration change
a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate
103. ___ is a compromise mode between Shut Down and Sleep mode because it does not consume power and remembers the current state of your desktop
a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate
104. You should choose this mode if you don't know how long you won't use your computer but want to have the same desktop state when you resume
a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate
105. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a .... Operating system
a) Real-time
b) Single user, single task
c) Single user, multitask
d) Multiuser, multitask
106. Running multiple programs at the same time is called:
a) Multitasking
b) Foreground tasking
c) Single-tasking
d) Symmetric
107. What is the meaning of "Hibernate" in Windows XP/Windows 7?
a) Restart the Computer in safe mode
b) Restart the Computer in hibernate mode
c) Shutdown the Computer terminating all the running applications
d) Shutdown the Computer without closing the running applications
108. The function of Dir/W is
a) Show all details of file
b) Show only file name and directory name
c) Shows only directory
d) All of the above
109. Page stealing
a) Is a sign of an efficient system
b) Is taking page frame from other working sets
c) Should be the turning goal
d) Is taking layer disk space for page in page out
110. What do you mean by dialog box?
a) Interactive message box
b) Group of options
c) Set of controls
d) All of the above
111. Dial-up connection allows you to
a) Connect ISP
b) Internet
c) Server
d) All of above
112. To properly exit Windows
a) Click the stop button on the desktop
b) Click the exit button on the desktop
c) Select shut down from Start menu
d) None of above
113. Which is not a system tool?
a) Folder
b) Backup
c) Scandisk
d) Format
114. A utility that can be used to minimize the number of fragmented files and enhance the speed
a) Disk space
b) Defrag
c) Scandisk
d) Double space
115. To change the volume label
a) Vol
b) Label
c) Scandisk
d) None
116. Which of the following is a disk compression tools?
a) Drive space
b) Defragmenter
c) Scandisk
d) None of the above
117. To save your computer from virus attack you will
a) Install antivirus software and run it
b) Make the removal disks physically safe
c) Keep the room clean where you install your computer
d) All of the above
118. How can you optimize performance of your computer?
a) Delete unused files
b) Defrag disk
c) Scan for virus
d) All of above
119. Scandisk
a) Checks the disk
b) Give information about disk
c) Run from DOS mode
d) All of the above
120. Recently used application file list appears in the Windows operating system
a) Setting menu
b) Documents menu
c) Run dialog box
d) Programs menu
121. Batch file is used to
a) Run program
b) Show the contents
c) run commands automatically
d) All of above
122. .... are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or electric thermostat
a) Server
b) Embedded computer
c) Robotic computer
d) Mainframes
123. The title bar always displays on
a) Top of the open windows
b) Left side of the open window
c) Right side of the open window
d) All of above
124. Which of the following is used to display the content of a certain drive or folder?
a) Click the drive or folder while holding down the Alt key
b) Triple-click the drive or folder
c) Right-click the drive or folder
d) Double click the drive or folder
125. Which of the following file menu option saves document to disk?
a) Save
b) Create
c) Rename
d) All of above
126. While working with MS-DOS which command is used to change the extension of all file names ending with .txt to doc?
a) Ren *.doc *.txt
b) Ren .txt .doc
c) Ren file.doc file.text
d) Ren a:*.doc *.doc
127. Booting means
a) Restarting computer
b) Installing program
c) Removing errors
d) Switch off
128. Booting means
a) Restarting computer
b) Installing program
c) Removing errors
d) Switch off computer
129. RD command are used to
a) Remove an empty directory
b) Remove non empty directory
c) Remove directory including files
d) None of the above
130. When you open my computer on desktop you see the information of
a) Hard disk
b) CD
c) Removable disk
d) All of the above
131. ....is an intermediate storage for deleted files
a) My computer
b) My documents
c) Recycle bin
d) None of above
132. We can start the application from?
a) Log off
b) Network place
c) Recycle bin
d) Run
133. Which command is used to list out deleted files in DOS?
a) list
b) Undelete/list
c) Recover
d) All of the above
134. I've tried to make mcqsets.com free from mistakes. However, if you discover any, please report to [email protected] 134. Which of the following is not process states?
a) New
b) Running
c) Ready
d) Finished
135. Which command is used to delete the directory and all of its contents in one step?
a) Deltree
b) CD
c) Rd
d) Dir *.*
136. What you type at the DOS command prompt to return back to windows?
a) Command
b) Exit
c) Quit
d) Return
137. What do you type at the DOS command prompt to return back to Windows
a) Command
b) Exit
c) Quit
d) Return
138. The question mark (?) indicates in file searching
a) A single character
b) A group of character
c) Questions
d) None of above
139. Save operation means
a) Put data into processor
b) Put data into internal memory
c) Put data into secondary storage
d) Put data into monitor
140. CAD software is most likely to be used by
a) Web designer
b) Engineers
c) Project Manager
d) Magazine Editor
141. A spooler is a
a) Location in memory that maintains the contents of documents until it prints out
b) Queue of print job that are waiting to print
c) Program that coordinates the print job that are waiting to process
d) Message sent from the printer to the operating system when a print job is completed
142. The problem with ...file is that they slow your computer's operation
a) Fragmented
b) Formatted
c) Program
d) All of above
143. User action such as keystroke or mouse click are referred to as
a) Interrupt
b) Tasks
c) Processes
d) Event
144. Which is not internal command?
a) Doskey
b) Verify
c) Print
d) Find
145. What is the method of handling deadlocks?
a) Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state.
b) Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
c) Pretend that deadlocks never occur in the system.
d) All of the Above
146. To delete a file without allowing it to store in recycle bin
a) Press Delete key
b) Press Shift + Delete key
c) Press Ctrl + Delete key
d) Press Alt + Delete key
http://fundamentalsmcq.com is to help you to prepare your exam better.
147. Operating system is a ....
a) System software
b) Application software
c) Presentation software
d) Database software
148. To display a shortcut menu for an object you use
a) Click the object
b) Right-click the object
c) Point the object and press Ctrl+P
d) Touch the object on the screen with your finger
149. Which of the following separates primary file and extension
a) Dot
b) Period
c) Point
d) All of the above
150. In Microsoft Windows, the graphical pattern on the desktop used as background for a window is
a) Icons
b) Wallpaper
c) Picture
d) Background

Correct Answers

Operating Systems MCQ Questions And Answers 

101 – b
102 – b
103 – d
104 – d
105 – b
106 – a
107 – d
108 – b
109 – b
110 – d
111 – a
112 – c
113 - a
114 - b
115 - b
116 - a
117 - a
118 - d
119 - d
120 - b
121 - c
122 - b
123 - a
124 - d
125 - a
126 - a
127 - a
128 - a
129 - a
130 - d
131 - c
132 - d
133 - b
134 - d
135 - a
136 - b
137 - b
138 - a
139 - c
140 - b
141 - c
142 - a
143 - d
144 - d
145 - d
146 - b
147 - a
148 - b
149 - d
150 - b
Related to: operating system mcq with answers pdf, operating system mcq in hindi, the degree of multiprogramming is mcq, mcq questions on process synchronization, operating system questions and answers pdf, operating system question bank with answers

Post a Comment

0 Comments