Operating System Exam Questions and Answers MCQ Type #151 to #200

Operating System Exam Questions and Answers MCQ Type

Question #151 to #200

Operating System Exam Questions and Answers MCQ Type

151. All of the following are tasks performed by the operating system except
a) Managing hardware on the computer
b) Controlling the access that application program has to the CPU
c) Performing housekeeping tasks like file compression and disk defragmentation
d) Provides an interface for a user to interact with the computer
152. Which of the following is not an operating system?
a) CP/M
b) Unix
c) Pascal
d) MS-DOS
153. An operating system is like a
a) Government
b) Police
c) Parliament
d) All of above
154. The underlined character on the menu or dialog box known as
a) Hotspot
b) Hotkey
c) Pane
d) Underline word
155. Which key deletes the text before, or to the left, of the insertion point?
a) PageUp
b) Delete
c) PageDown
d) BackSpace
156. The chunks of a memory are known as 
a) Sector
b) Offset
c) Page
d) Frame
157. Start/restart the computer is called
a) Exit
b) Run
c) Option
d) Boot
158. Which file is transferred when computer is startup?
a) Document
b) Program files
c) Operating system
d) System files
159. Which of the following is an example of utility?
a) Antivirus
b) Word
c) Operating system
d) Data recovery
160. Which is built directly on the hardware?
a) Computer Environment
b) Application Software
c) Operating System
d) Database System
161. ....system is built directly on the hardware
a) Environment
b) System
c) Operating
d) None
162. The purpose of run command in start menu is to
a) Launch internet browser
b) Open internet explorer
c) Open windows explorer
d) Start programs
163. You can select My Computer icon and press Alt + Enter to
a) Delete it from desktop permanently
b) Open it in Explorer mode
c) Open System Properties dialog box
d) Pin it on Start menu
164. Generally quick launch toolbar is displayed on
a) the left side of taskbar
b) the right side of taskbar
c) on the middle of taskbar
d) a bar out of taskbar
165. Which is not a valid file system?
a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) FXZ
166. Which file system DOS typically use?
a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) LMFS
167. Which file system Windows 95 typically use?
a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) LMFS
168. Which of the following is not a mode in starting Windows?
a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) Turbo Mode
169. Which of the following is default mode for Windows to start?
a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) None of above
170. The file system "NTFS" stands for
a) New Type File System
b) Never Terminated File System
c) New Technology File System
d) Non Terminated File System
171. What is the full form of NTFS
a) New Technology File System
b) New Technical File System
c) New Technician File System
d) None of the above
172. Which one of the following is not the function of Operating System?
a) Resource Management
b) File Management
c) Networking
d) Processor Management
173. How do you connect internet in your system?
a) My computer >> dial-up networking
b) Control panel >> modem
c) Network neighborhood
d) None of above
174. The following applications may appear on system tray except
a) System Clock
b) Volume Control
c) Network Connection
d) MS Office Suite
175. Which of the following is text browser?
a) Lynx
b) Hot Java
c) Netscape
d) Internet Explorer
176. Which of the following is default location of saving and opening file?
a) Desktop
b) My computer
c) My documents
d) All of above
177. By default we can save the file in
a) Desktop
b) Recycle bin
c) My document
d) My computer
178. ____ is the operating systems File and folder Manager
a) Windows Explorer
b) Windows Control Panel
c) My Computer
d) My Documents
179. It is used to explore the contents of computer, drives as well as manage files
a) Control Panel 
b) My Document
c) My Computer
d) My Network Place
180. The necessary conditions needed before deadlock can occur?
a) No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
b) Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
c) Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
d) Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait
181. The OS used to operate the mobile phone is a
a) Smart card OS
b) Embedded OS
c) Multiuser OS
d) None of above
182. UNIX operating system is a(n)
a) Time-sharing operating system
b) Multi-user operating system
c) Multi-tasking operating system
d) All of the above
183. The ability of an operating system to control the activities of multiple program at the same time is called
a) Multitasking
b) Multiprocessing
c) Multioperating
d) Multipaging
184. The OS used to operate the mobile phone is a
a) Smart card OS
b) Embedded OS
c) Multi user OS
d) None of above
185. Unix Operating System is an
a) Multi User Operating System
b) Time Sharing Operating System
c) Multi Tasking Operating System
d) All the Above
186. ....is used in operating system to separate mechanism from policy
a) Single level implementation
b) Two level implementation
c) Multi level implementation
d) None
187. ______ is used in operating system to separate mechanism from policy
a) Single level implementation
b) Two level implementation
c) Multi level implementation
d) None
188. Essential files of MS-DOS are
a) Command.com
b) Io.sys
c) Msdos.sys
d) All of above
189. Which Operating System doesn't support long file names?
a) OS/2
b) Windows 95
c) MS-DOS
d) Windows NT
190. We need system files to run
a) MS Word
b) MS Excel
c) MS-Dos
d) MS Access
191. What is the function of folder?
a) Save files
b) Delete files
c) Move files
d) All of the above 
192. Which command is used to open the directory?
a) Open
b) Chdir
c) Move
d) All of above
193. Which button might you find in a windows title bar?
a) Close button
b) Maximize button
c) Minimize button
d) All of the above
194. Press the ....button to have the window fill the entire screen
a) Close
b) Maximize
c) Minimize
d) none of the above
195. Which windows features can be accessed from the start menu?
a) Help
b) Windows Explorer
c) Microsoft Network
d) All of above
196. ... are list of commands that appear on the screen
a) GUIs
b) Icons
c) Menus
d) Windows
197. The box on .... that allows you to choose where to go and is located below the standard toolbar
a) System menu
b) Address bar
c) Menu bar
d) None of these
198. A .... is a set of computer instructions that carry out a task on the computer
a) Program
b) Database
c) Memory files
d) None of the above
199. Which command is used to copy system files?
a) Sys
b) Command
c) MD
d) Move
200. To make file in MS-Dos we need .... command
a) Copy
b) Copy con
c) MD
d) Make File

Operating System Exam Questions and Answers MCQ Type

Correct Answers

151 - c
152 - c
153 - a
154 - b
155 - d
156 - d
157 - d
158 - d
159 - a
160 - c
161 - c
162 - d
163 - c
164 - a
165 - d
166 - a
167 - b
168 - d
169 - c
170 - c
171 - a
172 - c
173 - a
174 - d
175 - a
176 - c
177 - c
178 - a
179 - b
180 - c
181 - b
182 - d
183 - a
184 - b
185 - d
186 - b
187 - b
188 - d
189 - c
190 - c
191 - d
192 - b
193 - d
194 - c
195 - d
196 - c
197 - b
198 - a
199 - a
200 - b

Post a Comment

0 Comments