Fundamentals of Computers MCQ Questions #151 to #200 - Objective Questions

Fundamentals of Computers MCQ Questions

In this post, we present another 50 important objective type questions from the fundamentals of computers chapter.

Objective Questions #151 to #200

Fundamentals of Computers MCQ Questions #151 to #120 - Objective Questions

151.  Which is the highest form?
A) Data
B) Information
C) Knowledge
D) All of above  
152.  Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a weaving machine?
A) Pascal
B) Hollerith
C) Babbage
D) Jacquard  
153.  What is an interpreter?
A) An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B) An interpreter is a representation of the system being designed
C) An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above  
154.  Which is a semiconductor memory?
A) Dynamic
B) Static
C) Bubble
D) Both a & b  
155.  RJ45 UTP cable has ________ Cables.
A) 2 pair
B) 3 pair
C) 4 pair
D) 5 pair  
156.  Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
A) 8?
B) 5 ¼?
C) 3 ½?
D) 5 ½?  
157.  The earliest calculating devices are
A) Abacus
B) Clock
C) Difference Engine
D) None of these  
158.  Word length of a Personal Computer is ___
A) 4 bits
B) 8 bits
C) 16 bits
D) 64 bits  
159.  What was the first computer to perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above  
160.  A directly accessible appointment calendar is a feature of a __ resident package
A) CPU
B) Memory
C) Buffer
D) ALU  
161.  Which unit converts computer data into human readable form?
A) Input unit
B) Output unit
C) ALU
D) Control Unit  
162.  The full form of ALU is
A) Arithmetic Logic Unit
B) Array Logic Unit
C) Application Logic Unit
D) None of above  
163.  What produces useful information out of data?
A) Computer
B) Processing
C) Programming
D) none of the above  
164.  Which of the following device was not invented by Babbage?
A) Pascaline
B) Difference Engine
C) Analytical Engine
D) None of above  
165.  A digital computer did not score over an analog computer in terms of
A) Speed
B) Accuracy
C) Reliability
D) Cost  
166.  Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A) Binary
B) Decimal
C) Hexadecimal
D) Octal  
167.  A computer has a very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is highlighted by which of the feature of a computer?
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic  
168.  A paper printout of a document is known as
A) Softcopy output
B) Hardcopy output
C) Permanent Output
D) All of above  
169.  Which electronic component was made out of semiconductor material?
A) Vacuum tubes
B) Transistors
C) ICs
D) All of above  
170.  The act of retrieving existing data from memory is called
A) Read-out
B) Read from
C) Read
D) All of above  
171.  Which part of the computer is used for calculating and comparing?
A) Disk unit
B) Control unit
C) ALU
D) Modem  
172.  ABC is a
A) Special purpose computer
B) General purpose computer
C) All Purpose Computer
D) None of above  
173.  The computer code for the interchange of information between terminals is
A) ASCII
B) BCD
C) EBCDIC
D) All of above  
174.  When was the X window system born?
A) 1984
B) 1989
C) 1988
D) 1990  
175.  What is the first stage in software development?
A) Specification and design
B) Testing
C) System Analysis
D) Maintenance  
176.  Which of the following is a valid statement?
A) Data in itself is useless unless it is processed
B) The data that is processed is called a program
C) The data which is not yet processed is information
D) Information is processed by a computer to generate data.  
177.  The Second Generation Computer was based on ________.
A) Vacuum Tube
B) Silicon Chips
C) Transistor
D) BioChips  
178.  EBCDIC stands for
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code  
179.  Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to
A) Console-operator
B) Programmer
C) Peopleware
D) System Analyst  
180.  IBM System/360 is
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) None of above  
181.  A system is
A) an integration of different units so as to achieve an objective
B) input unit
C) input and output unit
D) input, output and storage units  
182.  Which of the following programming language started from second generation?
A) Cobol
B) BASIC
C) C
D) LISP  
183.  The translator program used in assembly language is called
A) Compiler
B) Interpreter
C) Assembler
D) Translator  
184.  EEPROM stands for
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
D) None of the above  
185.  Regarding data, computers are very good at
A) store
B) Processing
C) retrieve
D) All of above  
186.  Bitmap terminal
A) support display containing multiple windows
B) require a considerable amount of video RAM
C) requires a tremendous amount of copying and hence low performance
D) all of above  
187.  First generation computers used _________ for memory
A) vacuum tubes
B) silicon chips
C) magnetic drum
D) RAM  
188.  Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
A) ROM
B) RAM
C) EPROM
D) None of above  
189.  EPROM can be used for
A) Erasing the contents of ROM
B) Reconstructing the contents of ROM
C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
D) Duplicating ROM  

190.  ENIAC uses
A) Decimal Numbering System
B) Octal Numbering System
C) Binary Numbering System
D) Hexadecimal Numbering System  
191.  A term associated with the comparison of processing speeds of a different computer system is:
A) EFTS
B) MPG
C) MIPS
D) CPS  
192.  which of the following is problem-oriented language?
A) High-level language
B) Machine language
C) Assembly language
D) Low-level language  
193.  A 32-bit microprocessor has the word length equal to
A) 2 byte
B) 32 byte
C) 4 byte
D) 8 byte  
194.  The term GIGO is related to
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic  
195.  Webcam is an
A) input unit device
B) output unit device
C) processing device
D) Input and Output device  
196.  Bit stands for
A) Binary digits
B) bit of system
C) a part of a byte
D) All of above  
197.  Access time is
A) seek time + latency time
B) seek time
C) seek time - latency time
D) latency time  
198.  Which device can understand the difference between data & programs?
A) Input device
B) Output device
C) Memory
D) Microprocessor  
199.  Which of the following is a read-only memory storage device?
A) Floppy Disk
B) CD-ROM
C) Hard Disk
D) None of these  
200.  Symbolic logic was discovered by
A) George Boole
B) Herman Hollerith
C) Van Neumann
D) Basic Pascal

Fundamentals of Computers MCQ Questions

Correct Answers

151-C
152-D
153-A
154-D
155-C
156-D
157-A
158-B
159-B
160-B
161-B
162-A
163-B
164-A
165-B
166-A
167-B
168-B
169-C
170-D
171-C
172-A
173-A
174-A
175-C
176-A
177-C
178-A
179-C
180-A
181-A
182-A
183-C
184-A
185-D
186-D
187-C
188-B
189-C
190-A
191-C
192-A
193-C
194-A
195-A
196-A
197-A
198-D
199-B
200-A

You can also search for:

computer fundamentals objective questions mcq with solutions, computer fundamentals questions and answers multiple choice pdf, computer fundamental question paper with answer, computer fundamental question paper with answer pdf, computer fundamentals questions and answers for interview, mcq on computer fundamentals with answers doc, computer fundamentals questions and answers for bank exams, basic computer interview questions and answers pdf

Post a Comment

0 Comments