DBMS And MS Access MCQ Questions And Answers #101 to #150

In this section, we present the collection of DBMS MCQ Questions and Answers on fundamental of Database Management System (DBMS), an introduction to Database Model, Relational Database Model, Constraints and Relational Algebra. You will also find objective type questions on definition and types of Structured Query Language(SQL), Embedded SQL, Database Normalization (1NF, 2NF, 3NF, BCNF, 4NF, 5NF, and DKNF) and Data Storage Devices, Architecture of DBMS and Database Security, Integrity and Quality.


DBMS And MS Access MCQ Questions And Answers 

Question #101 to #150


101. An organized collection of logically related data is known as 
a. Data
b. Meta data
c. Database
d. Information
102. In databases, Locking level is also called as
a. Granularity
b. S lock 
c. X lock
d. Dead lock
103. Which of the following is not a database application?
a. dBase
b. Flash
c. FoxPro
d. Access
104. HSAM stands for ________ 
a. Hierarchic Sequential Access Method
b. Hierarchic Standard Access Method
c. Hierarchic Sequential and Method
d. Hierarchic Standard and Method
105. Which of the following is not a logical database structure?
a. Chain
b. Network
c. Tree
d. Relational
106. In a datasheet, what does each column represent?
a. Record
b. Field
c. Database
d. Table
Visit http://fundamentalsMCQ.com for more multiple choice questions!
107. In a datasheet, what does each row represent?
a. Record
b. Field
c. Database
d. Table
108. A ________ is a unit of information in a ________
a. record, field
b. field, record
c. data source, field
d. record, data source
109. What do you call a primary key field included in another table?
a. Foreign key
b. Parent key
c. Child key
d. Index
110. Which type of field is incremented automatically?
a. Auto Elevate
b. AutoNumber
c. Auto Increment
d. Auto Value
111. Which object is used to create a form?
a. Tables and Queries
b. Tables only
c. Tables and reports
d. Queries and reports
112. What determines a table’s sort order?
a. AutoNumber field
b. Index field 
c. Field order
d. Primary key
113. What is an intersection of a row and a column?
a. Form
b. Cursor
c. Cell
d. Record
114. Which tool do you use to create a query object?
a. Database wizard
b. Simple filter wizard
c. Simple query wizard
d. Table query wizard
115. Which of the following is not a view for interacting with a form object?
a. Datasheet view
b. Design view
c. Form view
d. Layout view
116. What is the purpose of indexing?
a. To reduce table size
b. To speedup data search
c. both A and B
d. none of the above
117. Which is the valid data type in Access?
a. Number
b. Text
c. Currency
d. All of the above
118. How many relations may exist between tables in databases?
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
119. What is the full form of SQL?
a. Sophisticated Question List
b. Structured Question List
c. Structured Query Language
d. Small Query Length
120. Which data type is better to use for storing phone number in the following format “977-1-1234567”?
a. Text
b. AutoNumber
c. Number
d. Currency
121. What do you call a collection of records matching parameters of a query?
a. Field
b. Record
c. Query
d. Dynaset
122. Which query do you use to answer the question "Which employees earn more than $5000 a month"?
a. Search query
b. Cross tab query
c. Select query
d. Update query
123. In which order do you place the field to sort a Dynaset first by zipcode, then by lastname and then by firstname?
a. zipcode, firstname, lastname
b. firstname, lastname, zipcode
c. zipcode, lastname, firstname
d. can’t sort by multiple fields
124. What does the expression [detail] ! [product] * 1.30 do?
a. multiplies the contents of detail and product fields by 1.3
b. First divides detail by product and then multiplies by 1.3
c. multiplies the contents of detail in the product table by 1.3
d. multiplies the contents of product in the detail table by 1.3
125. Which criteria return only those addresses beginning with the letter "K"?
a. address = "K"
b. address = "K*"
c. address = "K?"
d. address = "K#"
126. Which criteria do not return the position "Officer" as a match?
a. position = "*ff*"
b. position = "O??icer"
c. position = " ?ff*"
d. position = "O#r"
127. Which query do you use to answer the question "What is the average salary of the employees"?
a. Search query
b. Cross tab query
c. Select query
d. Update query
128. What is the result of ‘Select * from customer where CustID>10 and CustID<100’ query?
a. display all customers with CustID from 10 to 100
b. display all customers with CustID above 10
c. display all customers with CustID below 100
d. display all customers with CustID from 11 to 99
129. How to make a date field DOB store the dates like "2002/10/17" ?
a. By setting the input mask property to "yyyy/mm/dd"
b. By setting the format property to "yyyy/mm/dd"
c. By entering dates in yyyy, mm, dd order
d. none of the above
130. You have field ‘Sex’ of type Byte Number. How to limit its value to 0 and 1 only?
a. By setting required to ‘Yes’
b. By using default value
c. By defining validation rule
d. By using format
131. In an application created using the database wizard, the main menu is presented as a:
a. form, called a switchboard
b. report, called a menu
c. table, called a switchboard
d. query, called a menu
132. Which leads you through the process of creating a table?
a. wizard
b. assistant
c. relation
d. coach
LES. Visit MCQ Sets (http://fundamentalsMCQ.com) and prepare your exam
a. Downloads
b. MCQ Banks
133. Which data type is better to use for storing the price of an item?
a. Text
b. AutoNumber
c. Number
d. Currency
134. Which do you click to display the table\'s primary key and indexes in a separate window?
a. indexes button
b. primary key button
c. view datasheet button
d. view design button
135. After right click the field selector button, which do you choose to delete a field in design view?
a. Delete field
b. delete rows
c. remove field
d. remove rows
136. Which tool is used to generate printout of a table\'s structure?
a. Analyzer
b. Designer
c. Documenter
d. Generator
137. Which of the following is not a legitimate section for form objects?
a. Form detail
b. Group header
c. Form header
d. Page footer
138. The basic elements of a form or a report are called:
a. Controls
b. Objects
c. Windows
d. Properties
139. Which control types is most often associated with a bound control?
a. command button
b. label
c. text box
d. list box
140.  Which control type do you use to create a calculated control?
a. command button
b. combo box
c. text box
d. list box
141. Which is not a view for displaying a report object?
a. Datasheet view
b. Design view
c. Print preview
d. Layout preview
142. The report footer section is most useful for displaying:
a. grand totals
b. Column headings
c. subtotals
d. page numbers
143. Which function can not be used for calculated controls in a report?
a. SUM
b. AVG
c. MPT
d. COUNT
144. Which setting you must modify to print a report using letterhead?
a. Group
b. Margin
c. Section
d. Orientation
145. In the datasheet formatting dialogue box, which is not an option in the border and line styles dropdown list box?
a. datasheet border
b. datasheet underline
c. Column Header underline
d. vertical gridline
146. Which is not an option for customizing a datasheet window?
a. change one row\'s height
b. hide one column
c. change one column\'s width
d. freeze one column
147. Which is not a command that is selectable from right click menu of a field column?
a. Hide columns
b. Unhide columns
c. freeze columns
d. sort descending
148. What do you call the process of restricting the display of records in a table to those matching a particular criterion?
a. filtering
b. restricting
c. sorting
d. sifting
149. In the relationships window, what does the appearance of symbols, such as 1 and the infinity symbol, at the endpoints of a relationship line mean?
a. Referential integrity is enforced
b. Referential integrity isn\'t enforced
c. An inner join is set
d. An outer join is set
150. Which of the following is not an action query?
a. add
b. delete
c. make-table
d. update

DBMS And MS Access MCQ Questions And Answers 

Correct Answers

101 - c
102 - a
103 - b
104 - a
105 - a
106 - b
107 - a
108 - b
109 - a
110 - b
111 - a
112 - b
113 - c
114 - c
115 - d
116 - b
117 - d
118 - b
119 - c
120 - a
121 - d
122 - c
123 - c
124 - d
125 - b
126 - d
127 - c
128 - d
129 - b
130 - c
131 - a
132 - a
133 - d
134 - a
135 - b
136 - c
137 - b
138 - a
139 - c
140 - c
141 - a
142 - a
143 - c
144 - b
145 - c
146 - a
147 - b
148 - a
149 - a
150 - a


You may search here for:

dbms mcq with answers pdf, dbms mcq indiabix, dbms mcq geeksforgeeks, dbms mcq online test, dbms mcq questions geeksforgeeks, rdbms mcq with answers, components of dbms mcq, mcq on dbms with answers doc

Post a Comment

0 Comments