Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers #101 to #150

If you are looking for computer fundamentals questions and answers for bank exams or computer fundamentals questions and answers for interview, here we present another set of most probable 50 computer fundamentals MCQ questions and answers to prepare your Computer Exams better. You can download computer fundamentals mcq questions and answers pdf clicking the link -> computer-fundamentals-mcq-bank.html. For other computer fundamentals objective questions mcq with solutions, you can visit the links -> Computer Fundamentals.

Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

Question #101 to #150



Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers #101 to #150


101. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS?
A) Operating Systems
B) Parallel Computing
C) ULSI
D) None of above
102. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
A) Magnetic core
B) Semiconductor
C) Magnetic tape
D) Both semiconductor and magnetic tape
103. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of __ or __ media with varying capacities
A) Memory or video
B) Magnetic or optical
C) Optical or memory
D) Video or magnetic
104. Programs designed to perform specific tasks is known as
A) system software
B) application software
C) utility programs
D) operating system
105. Computer operators
A) writes computer programs for specific problems
B) operate the device which input and output data from the computer
C) normally require a college degree in computer science
D) all of the above

106. Which of the following is not anti-viruses software?
A) NAV
B) F-Prot
C) Oracle
D) McAfee
107. What is a compiler?
A) A compiler does a conversion line by line as the program is run
B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above
108. _______ computers are also called personal computers
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
109. Which of the following is not input unit device?
A) scanner
B) camera
C) plotter
D) digitizer
110. Identify the correct statement
A) IBM PCs used RISC CPU designs
B) Macintosh used CISC CPU design
C) IBM used CISC CPU design
D) None of above is true
111. Which of the following statement is false?
A) Mechanical analog computers have existed for thousands of years
B) There are mechanical analog computers and electronic analog computers.
C) All electronic computers are digital computers
D) All of above are false
112. Which of the following require large computers memory?
A) Imaging
B) Graphics
C) Voice
D) All of Above
113. Which of the following is machine independence program?
A) High level language
B) Low level language
C) Assembly language
D) Machine language
114. When was the first electro-mechanical computer developed?
A) 1880
B) 1990
C) 1944
D) None of above
115. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
A) ENIAC
B) Mark-I
C) Analytic Engine
D) UNIVAC-1
116. Which one is the largest space?
A) kilobyte
B) petabyte
C) terabyte
D) gigabyte
117. FORTRAN programming language is more suitable for ____
A) Business Applications
B) Marketing Applications
C) Scientific Applications
D) None of the above

118. The brain of any computer system is
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit
119. Analog computer works on the supply of
A) Continuous electrical pulses
B) Electrical pulses but not continuous
C) Magnetic strength
D) None of the above
120. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
A) Leech
B) Squid
C) Slug
D) Glitch
121. The advantage of COM are its __ and __
A) Compact size; speed readability
B) Compact size, speed
C) Readability; speed
D) Low cost; readability
122. The BIOS is the abbreviation of ________.
A) Basic Input Output System
B) Best Input Output System
C) Basic Input Output Symbol
D) Base Input Output System
123. Which printer is very commonly used for desktop publishing?
A) Laser printer
B) Inkjet printer
C) Daisywheel printer
D) Dot matrix printer
124. IBM 1401 is
A) First Generation Computer
B) Second Generation Computer
C) Third Generation Computer
D) Fourth Generation Computer
125. Most of the first generation computers were
A) Special purpose computers
B) General purpose computers
C) Both of above
D) None of above
126. Floppy disks typically in diameter
A) 3
B) 5.25
C) 8
D) All of above
127. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per inch
B) Dot per sq. inch
C) Dots printed per unit time
D) All of above
128. On a PC, how much memory is available to application software?
A) 1024 KB
B) 760 KB
C) 640 KB
D) 560 KB
129. In a computer _____ is capable to store single binary bit.
A) Capacitor
B) Flip flop
C) Register
D) Inductor
130. What does DMA stand for?
A) Distinct Memory Access
B) Direct Memory Access
C) Direct Module Access
D) Direct Memory Allocation
131. Who invented Integrated Circuits?
A) Jack Kilby
B) Robert Noyce
C) Both of above
D) None of above
132. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A) System Software
B) Application Software
C) Utilities
D) None of the above
133. One computer that is not considered a portable is
A) Minicomputer
B) Laptop computer
C) Notebook computer
D) All of above
134. Which of the following is not an electronic computer?
A) ENIAC
B) ABC
C) UNIVAC
D) EDVAC
135. What is the name of the display feature that highlights area of the screen which requires operator attention?
A) Pixel
B) Reverse video
C) Touch screen
D) Cursor
136. Which is the largest computer?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
137. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
A) Bits
B) Bytes
C) Hertz
D) Clock cycles
138. The personal computer industry was started by
A) IBM
B) Apple
C) Compaq
D) HCL
139. What is meant by a dedicated computer?
A) Which is used by one person only
B) Which is assigned one and only one task
C) Which uses one kind of software
D) Which is meant for application software
140. Which programming languages are classified as low level languages?
A) Basic, COBOL, FORTRAN
B) Prolog 2, Expert Systems
C) Knowledge based Systems
D) Assembly Languages
141. What was the main disadvantage of vacuum tubes?
A) They were larger in size
B) They consumed a lot of electricity
C) They produced heat and often burned out
D) The operation cost was high
142. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as
A) PC
B) Memory address registers
C) General purpose register
D) Flags
143. Which is not a computer of first generation?
A) ENIAC
B) UNIVAC
C) IBM 360
D) IBM 1401
144. Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as
A) PC
B) Flags
C) Memory Address Registers
D) General Purpose Registers
145. Who invented vacuum tubes?
A) John Bardeen
B) William Shockley
C) Lee de Forest
D) All of above
146. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
A) On-line thesaurus
B) Multiprogramming
C) Over lapped processing
D) Outline processor
147. Who suggested Stored Program Concept
A) John Mauchley
B) J.P. Eckert
C) John Neumann
D) Joseph Jacquard
148. The central processing unit (CPU) consists of
A) Input, output and processing
B) Control unit, primary storage, and secondary storage
C) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
D) Control unit, processing, and primary storage
149. The notable features like keyboards, monitors, GUI were developed in
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation
150. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer

Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

Correct Answers

101-B 102-C 103-B 104-B 105-B 106-C 107-B 108-C 109-C 110-C
111-C 112-D 113-A 114-C 115-B 116-B 117-C 118-C 119-A 120-D
121-A 122-A 123-A 124-B 125-A 126-D 127-B 128-C 129-B 130-B
131-C 132-A 133-A 134-B 135-B 136-A 137-B 138-A 139-B 140-D
141-C 142-C 143-D 144-B 145-C 146-B 147-C 148-C 149-C 150-A

Post a Comment

0 Comments