Some More Computer Fundamentals MCQ Questions Collection #51 to #100

In our last post, we presented the first 50 MCQ questions for Computer Fundamentals which included topics from History, Generation, Classification to Computer Security, SDLC and to Computer Networking & Online Services. This is the second post of the series presenting question #51 to #100.





Some More Computer Fundamentals MCQ Questions Collection

Questions #51 to #100


51.     Abacus was the first
A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator  

52.     If in a computer, 16 bits are used to specify an address in a RAM, the number of addresses will be
A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) Any of the above  

53.     Instructions and memory address are represented by
A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit  

54.     The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal  

55.     A set of flip-flops integrated together is called ____
A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above  

56.     People often call ______ as the brain of a computer system
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit  

57.     Which is used for manufacturing chips?
A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only  

58.     The value of each bead in heaven is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7   

59.     The first computer introduced in Nepal was
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402  

60.     Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above  

61.     Instruction in computer languages consists of
A) OPCODE
B) OPERAND
C) Both of above
D) None of above  

62.     Which generation of computer is still under development
A) Fourth Generation
B) Fifth Generation
C) Sixth Generation
D) Seventh Generation  

63.     A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
A) Counter
B) Loader
C) Adder
D) Shift register  

64.     Which was the most popular first generation computer?
A) IBM 650
B) IBM 360
C) IBM 1130
D) IBM 2700  

65.     Which is considered a direct entry input device?
A) Optical scanner
B) Mouse and digitizer
C) Light pen
D) All of the above  

66.     A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
A) Process control
B) ALU
C) Register Unit
D) Process description  

67.     Each set of Napier’s bones consisted of ______ rods.
A) 5
B) 9
C) 11
D) 13  

68.     BCD is
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit  

69.     When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Epson, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985  

70.     From which generation operating systems were developed?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth  



71.     The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A) IBM
B) Super UNIVAC
C) Radio Shaks
D) Data General Corporation  

72.     How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
A) 10
B) 11
C) 8
D) 12  

73.     Properly arranged data is called
A) Field
B) Words
C) Information
D) File  

74.     A computer consists of
A) A central processing unit
B) A memory
C) Input and output unit
D) All of the above  

75.     Why are vacuum tubes also called valves?
A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
B) Because they can stop or allow the flow of current
C) Both of above
D) None of above  

76.     John Napier invented Logarithm in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above  

77.     An integrated circuit is
A) A complicated circuit
B) An integrating device
C) Much costlier than a single transistor
D) Fabricated on a tiny silicon chip  

78.     What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A) Bus control
B) Interrupts
C) Bus arbitration
D) Status  

79.     Whereas a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
A) Stationary
B) Difficult to move
C) Dragged
D) Moved in small steps  

80.     Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) Hard Disks
C) Floppy
D) All of above  

81.     Multi-user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
A) Personal computers
B) Workstations
C) Dumb terminals
D) Mainframes  

82.     What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
A) Grater than
B) Less than
C) Equal to
D) All of the above  
83.     The word processing task associated with changing the appearance of a document is
A) Editing
B) Writing
C) Formatting
D) All of above  

84.     Nepal brought a computer for the census of 2028 BS. This computer was of
A) first generation
B) second generation
C) the third generation
D) fourth generation  

85.     Algorithm and Flowchart help us to
A) Know the memory capacity
B) Identify the base of a number system
C) Direct the output to a printer
D) Specify the problem completely and clearly  

86.     Which statement is valid about a computer program?
A) It is understood by a computer
B) It is understood by a programmer
C) It is understood by a user
D) Both a & b  

87.     The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is __
A) Temporary, permanent
B) Permanent, temporary
C) Slow, fast
D) All of above  

88.     When was Pascaline invented?
A) 1617
B) 1620
C) 1642
D) 1837  

89.     Which of the following statement is valid?
A) Lady Augusta is the first programmer
B) Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
C) ADA is a programming language developed by US Defense
D) All of above  

90.     A compiler is a translating program which
A) Translates instruction of a high-level language into machine language
B) Translates entire source program into machine language program
C) It is not involved in a program’s execution
D) All of above  

91.     What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A) Light pen
B) Mouse
C) Digitizer
D) Terminal  

92.     Which of the following is the first computer to use a Stored Program Concept?
A) UNIVAC
B) ENIAC
C) EDSAC
D) None of above  

93.     The term gigabyte refers to
A) 1024 bytes
B) 1024 kilobytes
C) 1024 megabytes
D) 1024 gigabyte  

94.     in which year was UK’s premier computing event started?
A) 1980
B) 1985
C) 1986
D) 1987  
95.     Once you load the suitable program and provide the required data, a computer does not need human intervention. This feature is known as
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic  

96.     What is a brand?
A) The name of companies that made computers
B) The name of the product a company gives to identify its product in the market
C) A name of a class to indicate all similar products from different companies
D) All of above  

97.     Machine language is
A) Machine dependent
B) Difficult to program
C) Error prone
D) All of above  

98.     A byte consists of
A) One bit
B) Four bits
C) Eight bits
D) Sixteen bits  

99.     Modern Computers are very reliable but they are not
A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap  

100.  What is the date when Babbage conceived Analytical engine
A) 1642
B) 1837
C) 1880
D) 1850 

Some More Computer Fundamentals MCQ Questions Collection

Answers


51-D
52-B
53-B
54-D
55-C
56-C
57-C
58-C
59-B
60-B
61-C
62-B
63-D
64-A
65-D
66-D
67-C
68-A
69-B
70-C
71-C
72-B
73-C
74-D
75-B
76-A
77-D
78-C
79-A
80-A
81-C
82-D
83-C
84-B
85-D
86-D
87-A
88-C
89-D
90-D
91-D
92-C
93-C
94-A
95-D
96-B
97-D
98-C
99-C
100-B

Post a Comment

0 Comments