Operating Systems MCQ Collection #1 to #50

Operating Systems MCQ Collection

Question #1 to #50

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk
a) you can set a different size for each recycle bin
b) you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c) You can make any one of them default recycle bin
d) None of above

2. Identify the false statement
a) You can find deleted files in recycle bin
b) You can restore any files in recycle bin if you ever need
c) You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d) You can right-click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using
a) Write
b) Calendar
c) Write file
d) Control panel

4. Which of the following effects operating systems?
a) Application Infectors
b) System Infectors
c) Worms
d) Trojan Horses

5. World Wide Web is being standard by
a) Worldwide corporation
b) W3C
c) World Wide Consortium
d) World Wide Web Standard

6. A co-processor
a) Is relatively easy to support in software
b) Causes all processor to function equally
c) Works with any application
d) Is quite common in modern computer

7. A Microsoft Windows is ..... a(n)
a) Operating system
b) Graphics program
c) Word Processing
d) Database program

8. Which of the following is a program group?
a) Accessories
b) Paint
c) Word
d) All of above

9. Which is not application software?
a) Windows NT
b) Page Maker
c) WinWord XP
d) Photoshop

10. The ..... program compresses large files into a smaller file
a) WinZip
b) WinShrink
c) WinStyle
d) None of above

11. Which of the following is an example of a real time operating system?
a) Lynx
b) MS DOS
c) Windows XP
d) Process Control

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?
a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS DOS

813. Which of the following windows version support 64 bit processor?
a) Windows 98
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 95

14. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS DOS

15. What program runs first after computer is booted and loading GUI?
a) Desktop Manager
b) File Manager
c) Windows Explorer
d) Authentication

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?
a) MS DOS
b) Windows
c) Windows 98
d) Windows 2000

17. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network
a) MS DOS
b) Windows 95
c) Windows 98
d) Windows 2000

18. My Computer was introduced from
a) Windows 3.1
b) Windows 3.11
c) Windows 95
d) Windows 98

19. Which of the following Windows do not have Start button
a) Windows Vista
b) Windows 7
c) Windows 8
d) None of above

20. Which is the latest version of MS Windows?
a) Windows 2007
b) Windows 8.1
c) Windows 2008
d) Windows 7

21. Which operating system doesn't support networking between computers?
a) Windows 3.1
b) Windows 95
c) Windows 2000
d) Windows NT

22. Which Operating System doesn't support networking between computers?
a) Windows 3.1
b) Windows 95
c) Windows 2000
d) Windows NT

23. Which of the following does not support more than one program at a time?
a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Unix

24. Which of the following is not an operating system?
a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Oracle
25. Linux is a(n) ... operating system
a) Open source
b) Microsoft
c) Windows
d) Mac

26. Which operating system accepts the smallest file name?
a) Ps/2
b) Dos
c) Windows
d) Windows NT
27. Which one is not operating system?
a) P11
b) OS/2
c) Windows
d) Unix

28. Which of the following is not a multitasking operating system?
a) Windows
b) Linux
c) Win NT
d) DOS

29. You should choose Sleep option when
a) The computer is tired after working for the whole day
b) You are leaving for a very short time and want to resume your work shortly
c) When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d) You finish working and going to bed

30. The.... displays the name of every computer user on the computer
a) Wishlist screen
b) Command screen
c) Welcome screen
d) None of the above

31. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex documents like flayers, newsletters, and brochure is:
a) Word processing
b) Computer-aided design
c) Web page authoring
d) Desktop publishing

32. Which one is not a system tool?
a) Backup
b) Disk defragment
c) Virus scanning
d) Disk scanning

33. The memory which allocates space for DOS and application is called
a) Expanded memory
b) Cache memory
c) Virtual memory
d) Conventional memory

34. The operating system creates ... from the physical computer
a) Virtual space
b) Virtual computer
c) Virtual device
d) None

35. The operating system uses _____ to load much larger applications that available physical memory
a) Virtual space
b) Virtual computers
c) Virtual memory
d) None

36. Which menu bar selection would you access to open a file?
a) Option
b) Help
c) View
d) None of above

37. Which mode loads a minimal set of drivers when starting Windows?
a) Safe Mode
b) Normal Mode
c) VGA Mode
d) Network Support Mode

38. Which of the following are loaded in safe mode?
a) Keyboard driver
b) Mouse driver
c) VGA drive
d) All of above

39. A .... is a named location on a disk where files are stored
a) Folder
b) Pod
c) Archive
d) None of the above

40. Which command in DOS Prompt is used to see the version of operating system?
a) Vol
b) Version
c) Ver
d) None of the above

41. In DOS, which type of command requires additional files to perform specific operations?
a) Internal commands
b) External commands
c) Virtual commands
d) Primary commands

42. Which of the following is system software?
a) Operating system
b) Compiler
c) Utilities
d) All of the above

43. A user-interface that is easy to use is considered to be
a) User-happy
b) User-simple
c) User-friendly
d) User-easy

44. A ....is a flash memory storage device that plugins into a USB port
a) USB snap drive
b) USB flash drive
c) USB memory maker drive
d) None of above

45. While using COPY command the ....is the drive containing the files to be copied
a) Source drive
b) Destination drive
c) USB drive
d) None of the above

46. The number of character contained in the primary name (DOS)?
a) Up to 8 characters
b) 3 characters
c) Up to 10 characters
d) None of the above

47. Which one of the following is not a multitasking operating system?
a) DOS
b) Windows
c) Unix
d) Linux

48. The most recent version of MAC OS is based on the ... operating system
a) Windows
b) Linux
c) Unix
d) CMOS

49. The ...operating system was initially created in the early 1970s at AT and T's Bell Labs
a) Linux
b) DOS
c) Unix
d) GNU

50. Which command is used to undelete a bunch of files MS Word files that you have just deleted?
a) Undelete
b) Undelete/all
c) Undelete *.doc
d) All of above

Answer Key

1 – a
2 – c
3 – d
4 – b
5 – b
6 – a
7 – a
8 – a
9 – a
10 – a
11 – d
12 – d
13 – C
14 – d
15 – d
16 – d
17 – d
18 – c
19 – c
20 – b
21 – a
22 – a
23 – a
24 – d
25 – a
26 – b
27 – a
28 – d
29 – b
30 – c
31 – d
32 – c
33 – d
34 – b
35 – c
36 – d
37 – a
38 – d
39 – a
40 – c
41 – b
42 – d
43 – c
44 – b
45 – a
46 – a
47 – a
48 – c
49 – c
50 - c

Correct Answer & Explanation

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk
a) you can set a different size for each recycle bin
b) you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c) You can make any one of them default recycle bin
d) None of above

Explanation: If you haven't changed the settings for the Recycle Bin, it will show across multiple drives and it uses (by default) 10% of the space on each partition. You can change the setting and specify different size for each recycle bin. To set different size for each recycle bin, right click the recycle bin icon and choose properties.

2. Identify the false statement
a) You can find deleted files in recycle bin
b) You can restore any files in recycle bin if you ever need
c) You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d) You can right-click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Explanation: Though you delete files, they are stored in recycle bin and until they are removed from recycle bin, they continue to occupy space. Thus you can not increase free space of disk by sending files in recycle bin.

3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using
a) Write
b) Calendar
c) Write file
d) Control panel

Explanation: Write, Calendar and Write files has nothing to do with system date and time. You can change system date and time through Control Panel or through system tray. Thus option D is correct for this option.

4. Which of the following affects operating systems?
a) Application Infectors
b) System Infectors
c) Worms
d) Trojan Horses

Explanation: Application Infectors are harmful to the applications installed not the operating system itself. System Infectors affect the operating systems. Worms are nuisance by occupying disk space unnecessarily. Trojan horses infect useful application to enter into the computer and start troubling variously. Thus, among the given ones Option 'B' is correct answer

5. World Wide Web is being standard by
a) Worldwide corporation
b) W3C
c) World Wide Consortium
d) World Wide Web Standard

Explanation: The World Wide Web Consortium (W3C) is an international community where Member organizations, a full-time staff, and the public work together to develop Web standards. Led by Web inventor and Director Tim Berners-Lee and CEO Jeffrey Jaffe, W3C's mission is to lead the Web to its full potential.

6. A co-processor
a) Is relatively easy to support in software
b) Causes all processor to function equally
c) Works with any application
d) Is quite common in modern computer

Explanation: A co-processor is a computer processor used to supplement the functions of the primary processor (the CPU). Operations performed by the co-processor may be floating point arithmetic, graphics, signal processing, string processing, cryptography or I/O Interfacing with peripheral devices.

7. A Microsoft Windows is ..... a(n)
a) Operating system
b) Graphic program
c) Word Processing
d) Database program

Explanation: Obvious

8. Which of the following is program group?
a) Accessories
b) Paint
c) Word
d) All of above

Explanation: Paint and Word are the applications not the group. Accessories is the group that contains tools like Paint, Wordpad, Calculator etc.

9. Which is not application software?
a) Windows NT
b) Page Maker
c) WinWord XP
d) Photoshop

Explanation: Windows NT is operating system and not an application. Other options are application software.

10. The ..... program compresses large files into a smaller file
a) WinZip
b) WinShrink
c) WinStyle
d) None of above

Explanation: WinZip is the utility that compresses larger files into smaller file.

11. Which of the following is an example of a real time operating system?
a) Lynx
b) MS DOS
c) Windows XP
d) Process Control

Explanation: Lynx is a browser, MS DS and Windows XP are not real time operating systems.

A real-time operating system (RTOS) is an operating system intended to serve real-time applications that process data as it comes in, typically without buffer delays. Processing time requirements (including any OS delay) are measured in tenths of seconds or shorter increments of time.

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?
a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS-DOS

Explanation: MS DOS was designed for PCs (personal computer) having single user. Thus it does not support multi tasking. You had to exit current application to switch to another application.

13. Which of the following windows version support 64 bit processor?
a) Windows 98
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 95

Explanation: Windows 98, 95 and 200 are 32 bit operating systems. Windows XP supports 64 bit processor.

14. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS-DOS

Explanation: MS DOS was designed for PCs (personal computer) having single user. Thus it does not support multi tasking. You had to exit current application to switch to another application.

15. What program runs first after computer is booted and loading GUI?
a) Desktop Manager
b) File Manager
c) Windows Explorer
d) Authentication

Explanation: Windows asks for username and password to log in before it starts any program. Thus Authentication is the correct answer.

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?
a) MS-DOS
b) Windows
c) Windows 98
d) Windows 2000

Explanation: MS DOS, Windows or Windows 98 are the operating systems for personal computers. Windows 2000 is network operating system. Thus to implement client server network we need to choose Windows 2000.

17. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network
a) MS-DOS
b) Windows 95
c) Windows 98
d) Windows 2000

Explanation: repeated question

18. My Computer was introduced from
a) Windows 3.1
b) Windows 3.11
c) Windows 95
d) Windows 98

Explanation: My Computer was introduced from Windows 95 to allow users to browser the files and devices.

19. Which of the following Windows do not have Start button
a) Windows Vista
b) Windows 7
c) Windows 8
d) None of above

Explanation: Windows 8 removed Start button and introduced backstage. However from Windows 8.1 Start button is back again. 

20. Which is the latest version of MS Windows?
a) Windows 2007
b) Windows 8.1
c) Windows 2008
d) Windows 7

Explanation: Among the given versions of windows Windows 8.1 is the latest one. 

21. Which operating system doesn't support networking between computers?
a) Windows 3.1
b) Windows 95
c) Windows 2000
d) Windows NT

Explanation: Windows 3.1 was not a standalone operating system. It ran on top of MS-DOS and did not support networking.  Other operating system could support networking.

22. repeating question

23. Which of the following does not support more than one program at a time?
a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Unix

Explanation: MS DOS was designed for PCs (personal computer) having single user. It could run only one program at a time. You had to exit current application to switch to another application.

24. Which of the following is not an operating system?
a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Oracle

Explanation: Among the given options, DOS, Linux and Windows are operating systems. Oracle is database management system and it is not operating system.

25. Linux is a(n) ... operating system
a) Open source
b) Microsoft
c) Windows
d) Mac

Explanation: Microsoft is the name of software company. Windows and Mac are the proprietary software. Linux is open source operating system.

26. Which operating system accepts the smallest file name?
a) Ps/2
b) Dos
c) Windows
d) Windows NT

27. Which one is not operating system?
a) P11
b) OS/2
c) Windows
d) Unix

28. Which of the following is not a multitasking operating system?
a) Windows
b) Linux
c) Win NT
d) DOS

29. You should choose Sleep option when
a) The computer is tired after working for the whole day
b) You are leaving for a very short time and want to resume your work shortly
c) When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d) You finish working and going to bed

30. The.... displays the name of every computer user on the computer
a) Wishlist screen
b) Command screen
c) Welcome screen
d) None of the above

31. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex documents like flayers, newsletters, and brochure is:
a) Word processing
b) Computer-aided design
c) Web page authoring
d) Desktop publishing

32. Which one is not a system tool?
a) Backup
b) Disk defragment
c) Virus scanning
d) Disk scanning

33. The memory which allocates space for DOS and application is called
a) Expanded memory
b) Cache memory
c) Virtual memory
d) Conventional memory

34. The operating system creates ... from the physical computer
a) Virtual space
b) Virtual computer
c) Virtual device
d) None

35. The operating system uses _____ to load much larger applications that available physical memory
a) Virtual space
b) Virtual computers
c) Virtual memory
d) None

36. Which menu bar selection would you access to open a file?
a) Option
b) Help
c) View
d) None of above

37. Which mode loads a minimal set of drivers when starting Windows?
a) Safe Mode
b) Normal Mode
c) VGA Mode
d) Network Support Mode

38. Which of the following are loaded in safe mode?
a) Keyboard driver
b) Mouse driver
c) VGA drive
d) All of above

39. A .... is a named location on a disk where files are stored
a) Folder
b) Pod
c) Archive
d) None of the above

40. Which command in DOS Prompt is used to see the version of operating system?
a) Vol
b) Version
c) Ver
d) None of the above

41. In DOS, which type of command requires additional files to perform specific operations?
a) Internal commands
b) External commands
c) Virtual commands
d) Primary commands

42. Which of the following is system software?
a) Operating system
b) Compiler
c) Utilities
d) All of the above

43. A user-interface that is easy to use is considered to be
a) User-happy
b) User-simple
c) User-friendly
d) User-easy

44. A ....is a flash memory storage device that plugins into a USB port
a) USB snap drive
b) USB flash drive
c) USB memory maker drive
d) None of above

45. While using COPY command the ....is the drive containing the files to be copied
a) Source drive
b) Destination drive
c) USB drive
d) None of the above

46. The number of character contained in the primary name (DOS)?
a) Up to 8 characters
b) 3 characters
c) Up to 10 characters
d) None of the above

47. Which one of the following is not a multitasking operating system?
a) DOS
b) Windows
c) Unix
d) Linux

48. The most recent version of MAC OS is based on the ... operating system
a) Windows
b) Linux
c) Unix
d) CMOS

49. The ...operating system was initially created in the early 1970s at AT and T's Bell Labs
a) Linux
b) DOS
c) Unix
d) GNU

50. Which command is used to undelete a bunch of files MS Word files that you have just deleted?
a) Undelete
b) Undelete/all
c) Undelete *.doc
d) All of above

 

Post a Comment

0 Comments