MS Word MCQ Questions Collection #1 to #50

MS Word MCQ Questions Collection

Welcome to Computer Fundamentals Notes. In this MS Word MCQ Questions Collection we are presenting more than 400 multiple choice questions from Word Processing and MS Word topic and in this current post we'll share 50 important multiple choice questions with correct answer and explanation.


MS Word MCQ Questions Collection


Questions

1. How many different positions can you set for drop cap?
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6

2. How many ways you can save a document?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

3. What is the maximum number of lines you can set for lines to drop box?
a. 3
b. 5
c. 10
d. 15

4. Single spacing in MS-WORD document causes ____ point line spacing?
a. 10
b. 12
c. 14
d. 16

5. What is the default number of lines to drop for drop cap
a. 3
b. 10
c. 15
d. 20

6. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?
a. 3
b. 10
c. 15
d. 20

7. How many columns can you insert in a word document in maximum?
a. 35
b. 45
c. 55
d. 65

8. In a document what is the maximum number of columns that can be inserted in MS Word Table?
a. 35
b. 15
c. 63
d. 65

9. What is the maximum scale percentage available in Scale drop down box?
a. 500
b. 200
c. 100
d. 90

10. What is the maximum font size you can apply for any character
a. 163
b. 1638
c. 16038
d. None of above

11. Word, by default, places a tab stop at every _____ mark on the ruler.
a. .25"
b. .5"
c. .75"
d. 1"

12. What is the default file extension for all Word documents?
a. .txts
b. .word
c. .docs
d. .docx

13. The file type _____ indicates the file is a Word document.
a. .msw
b. .wor
c. .wrd
d. .doc

14. With Word's AutoCorrect entries, to display an indifferent face ( 😑 ) type _____.
a. :)
b. :(
c. :|
d. :/

15. Which of the following button will allow you to add, delete, or change records in your Data Source?
a. 'Data Source' button
b. 'Edit' button
c. 'Edit Data Source' button
d. 'Data Editing' button

16. How much space in minimum must be provided between columns?
a. 0"
b. 0.5"
c. 1"
d. 1.5"

17. What is the smallest width of a column?
a. 0"
b. 0.5"
c. 1"
d. 1.5"

18. By default, your document prints with:
a. 1 inch top and bottom margins
b. a portrait orientation
c. 1.25 inches left and right margins
d. all of the above

19. Word is preset to use standard 8.5-by-11-inch paper with _____ margins.
a. 1-inch left, right, top, and bottom
b. 1.25-inch left, right, top, and bottom
c. 1.25-inch left and right margins and 1-inch top and bottom
d. 1-inch left and right margins and 1.25-inch top and bottom

20. What is the default left margin in Word 2003 document?
a. 1"
b. 1.25"
c. 1.5"
d. 2"

21. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a. 8 and 72
b. 8 and 64
c. 12 and 72
d. None of above

22. The Footnote Text style defines characters as _____.
a. 12-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and right-aligned
b. 10-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and left-aligned
c. 12-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and right-aligned
d. 10-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and left-aligned

23. What is the default font size of a new Word document based on Normal template in Word 2003?
a. 10 pt
b. 12 pt
c. 14 pt
d. None of above

24. The minimum number of rows and columns in MS Word document is
a. 1 and 1
b. 2 and 1
c. 2 and 2
d. None of above

25. How will MS Word respond in repeated word.
a. A Red wavy line under the repeated word
b. A Green wavy line under the repeated word
c. A Blue wavy line under the repeated word
d. None of the above

26. In mail merge operation which of the following might represent the main document?
a. A sales brochure
b. A form letter
c. A database of Names and Addresses
d. All of above

27. Pressing F8 key for three times selects
a. a word
b. a sentence
c. a paragraph
d. entire document

28. What do you call 'a collection of character and paragraph formatting commands'?
a. the defaults
b. a template
c. a style
d. a boilerplate

29. What is a Document Outline View?
a. A preview in a full screen
b. A preview with margins
c. A View with a margins and gutter
d. A view with a structure of heading at various levels

30. Ctrl + Z
a. Undo the last Action
b. Redo the last Action
c. Add the new page
d. Paste the contents from clipboard

31. The _____ in the Resume Wizard dialog box indicates the wizard is ready to create the document.
a. Start panel
b. Address panel
c. Add/Sort Heading panel
d. Finish panel

32. What does Ctrl + = key effect?
a. Superscript
b. Subscript
c. All Caps
d. Shadow

33. The spike
a. Allows you to combine text from several documents and tehn insert all the text into one document at one time
b. Allows you to edit auto text entries
c. Allows you to format uto text entries
d. All of above

34. The word wrap feature
a. Automatically move text to the next line when necessary
b. Appears at the bottom of the document
c. Allows you to type over text
d. is the short horizontal line

35. How can you make the selected character superscripted
a. Ctrl + =
b. Ctrl + Shift + =
c. Alt + Ctrl + Shift + =
d. None of above

36. When typing in a word field manually, what must you press to insert the code's braces?
a. Ctrl + F6
b. Ctrl + F9
c. Alt + F11
d. Shift + F12

37. What is the short cut key to open the Open dialog box?
a. F12
b. Shift F12
c. Alt + F12
d. Ctrl + F12

38. What is the shortcut key to split a table?
a. Ctrl + Alt + Enter
b. Ctrl + Shift + Enter
c. Alt + Shift + Enter
d. Alt + Space + Enter

39. Which key is used to increase left indent?
a. Ctrl+I
b. Ctrl+M
c. Alt+I
d. F10

40. When the same word is used in multiple locations or a word is used that was not quite appropriate, a thesaurus can be used to look up a (n) _____ or a word similar in meaning.
a. synonym
b. homonym
c. antonym
d. metronym

41. How many different documents you can open at one time?
a. No more than three
b. Only one
c. As many as your computer memory will hold
d. As many as your taskbar can display

42. Which of the following is the second step in creating a macro?
a. Start recording
b. Using your mouse or keyboard, perform the task you want to automate
c. Assign a keyboard shortcut to the macro
d. Give the macro a name

43. When assigning a shortcut key to a symbol, you should always try to select a key or key combination that is:
a. unassigned
b. located on the ten-key pad section of your keyboard.
c. assigned to another task.
d. from the same font family as the symbol.

44. Which feature is used to replace straight quotes with smart quotes as you type?
a. Auto Correct as you type
b. Auto Change as you type
c. Auto Format as you type
d. Smart Tags as you type
Preparing computer jobs exams? You can't stay away from mcqsets.com!

45. Which of the following command is not available in Tools menu?
a. Auto text
b. Autocorrect
c. Auto summarize
d. Macro

46. Word has a list of predefined typing, spelling, capitalization, and grammar errors that _____ can detect and correct.
a. AutoEntry
b. AutoCorrect
c. AutoAdd
d. AutoSpell

47. If you want to convert a symbol or several lines of text into an AutoCorrect entry, you should:
a. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and go to the AutoCorrect dialog box.
b. Click the Tools menu and choose AutoCorrect Options. Then, click the Insert menu and choose Symbol (or click the Format menu and choose Paragraph) to add the symbol or paragraph to AutoCorrect.
c. AutoCorrect can only accommodate one line of text. It is not possible to convert a symbol or multiple lines of text into an AutoCorrect entry.
d. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and click the Edit menu followed by Paste Special. Select New AutoCorrect Entry and then click OK.

48. Which option is not available in Insert Table Autofit behavior?
a. Fixed Column Width
b. AutoFit to Contents
c. Autofit to Window
d. Autofit to Column

49. When you click on File menu in Word 2010, it opens
a. File menu
b. File Commands
c. Backstage View
d. File Ribbon

50. Tabs stop position cannot be the following alignment
a. Decimal Alignment
b. Center Alignment
c. Bar Alignment
d. Justify Alignment


MS Word MCQ Questions Collection


Answer Key

1 - B
2 - A
3 - C
4 - B
5 - A
6 - B
7 - B
8 - C
9 - B
10 - B
11 - B
12 - D
13 - D
14 - C
15 - C
16 - A
17 - B
18 - D
19 - C
20 - B
21 - A
22 - D
23 - B
24 - A
25 - A
26 - A
27 - B
28 - C
29 - D
30 - A
31 - D
32 - B
33 - A
34 - A
35 - B
36 - B
37 - D
38 - B
39 - B
40 - A
41 - C
42 - D
43 - A
44 - C
45 - A
46 - B
47 - A
48 - D
49 - C
50 - D


MS Word MCQ Questions Collection


Correct Answer & Explanation

1. How many different positions can you set for drop cap?
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6

Explanation:  There are two positions for drop cap namely, Dropped and In Margin.

2. How many ways you can save a document?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Explanation:  You can save a document in three ways - using shortcut key, using toolbar button or using menu sequence.

3. What is the maximum number of lines you can set for lines to drop box?
a. 3
b. 5
c. 10
d. 15

Explanation: You can drop maximum for 10 lines for a drop cap.

4. Single spacing in MS-WORD document causes ____ point line spacing?
a. 10
b. 12
c. 14
d. 16

Explanation: Default value

5. What is the default number of lines to drop for drop cap
a. 3
b. 10
c. 15
d. 20

Explanation: Unless you change the number of lines to drop for Drop Cap is 3 lines.

6. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?
a. 3
b. 10
c. 15
d. 20
Explanation: You can increase up to 10 in Lines to drop box in Drop Cap dialog box.

7. How many columns can you insert in a word document in maximum?
a. 35
b. 45
c. 55
d. 65

Explanation: You can insert columns in MS Word you can insert up to 45 columns. Check Layout >> Columns >> More Columns  and then enter large number like 100 in number of columns box and click OK. MS Word will display number of columns should be between 1 and 45.

8. In a document what is the maximum number of columns that can be inserted in MS Word Table?
a. 35
b. 15
c. 63
d. 65

Explanation: When you insert a table in MS Word, you can insert up to 63 column in maximum. Check Insert >> Table >> Insert Table...

9. What is the maximum scale percentage available in Scale drop down box?
a. 500
b. 200
c. 100
d. 90

Explanation: You have up to 200% in scale box in Font dialog box.

10. What is the maximum font size you can apply for any character
a. 163
b. 1638
c. 16038
d. None of above

Explanation: The maximum font size available is 1638. Check by entering some larger number in font size box.

11. Word, by default, places a tab stop at every _____ mark on the ruler.
a. .25"
b. .5"
c. .75"
d. 1"

Explanation: By default the tab stop position is half inch. You can change it in Tabs dialog box.

12. What is the default file extension for all Word documents?
a. .txts
b. .word
c. .docs
d. .docx

Explanation: The default file extension of Word document is .docx. Earlier it used to be .doc

13. The file type _____ indicates the file is a Word document.
a. .msw
b. .wor
c. .wrd
d. .doc

Explanation: The extension .doc indicates that it is Word file. The newer version of Word document has .docx extension.

14. With Word's AutoCorrect entries, to display an indifferent face  (😑)  type _____.
a. :)
b. :(
c. :|
d. :/

Explanation: If AutoCorrect entries is enabled you can type a colon followed by vertical bar :| to create indifferent face emoji.

15. Which of the following button will allow you to add, delete, or change records in your Data Source?
a. 'Data Source' button
b. 'Edit' button
c. 'Edit Data Source' button
d. 'Data Editing' button

Explanation: You can click on Edit Data Source to open records of data source through main document in Mail Merge. Through there you are allowed to add, delete or change the records.

16. How much space in minimum must be provided between columns?
a. 0"
b. 0.5"
c. 1"
d. 1.5"

Explanation: The minimum space required between columns is 0". Check by entering in Space Between box of Columns dialog box.

17. What is the smallest width of a column?
a. 0"
b. 0.5"
c. 1"
d. 1.5"

Explanation: You can not set less than half inch in Column Width box of Columns dialog box.

18. By default, your document prints with:
a. 1 inch top and bottom margins
b. a portrait orientation
c. 1.25 inches left and right margins
d. all of the above

Explanation:All of those are the default value for a new document. Thus All of above is the correct answer.

19. Word is preset to use standard 8.5-by-11-inch paper with _____ margins.
a. 1-inch left, right, top, and bottom
b. 1.25-inch left, right, top, and bottom
c. 1.25-inch left and right margins and 1-inch top and bottom
d. 1-inch left and right margins and 1.25-inch top and bottom

Explanation: Default page setup value for new Word document.

20. What is the default left margin in Word 2003 document?
a. 1"
b. 1.25"
c. 1.5"
d. 2"

Explanation: In Word 2003 the default left and right margin is 1.25"

21. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a. 8 and 72
b. 8 and 64
c. 12 and 72
d. None of above

Explanation: In font size tool you get from 8 to 72

22. The Footnote Text style defines characters as _____.
a. 12-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and right-aligned
b. 10-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and left-aligned
c. 12-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and right-aligned
d. 10-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and left-aligned

Explanation; Default style for footnote in Word 2003.

23. What is the default font size of a new Word document based on Normal template in Word 2003?
a. 10 pt
b. 12 pt
c. 14 pt
d. None of above

Explanation: Default font size for new document in Word 2003.

24. The minimum number of rows and columns in MS Word document is
a. 1 and 1
b. 2 and 1
c. 2 and 2
d. None of above

Explanation: There should be at least one row and one column when you insert a new table in Word document.

25. How will MS Word respond in repeated word.
a. A Red wavy line under the repeated word
b. A Green wavy line under the repeated word
c. A Blue wavy line under the repeated word
d. None of the above

Explain: The repeated word will have a red wavy underline to indicate error.

26. In mail merge operation which of the following might represent the main document?
a. A sales brochure
b. A form letter
c. A database of Names and Addresses
d. All of above

Explanation: A form letter is merged document. A database of name and address will be the data source for mail merge operation. Thus a sales brochure can be a main document for merge operation.

27. Pressing F8 key for three times selects
a. a word
b. a sentence
c. a paragraph
d. entire document

Explanation: F8 button is used for extended selection. Pressing it for one time will enable extended selection, two times will select a word and pressing it for 3 times will select a sentence. Successive press will select paragraph and whole document.

28. What do you call 'a collection of character and paragraph formatting commands'?
a. the defaults
b. a template
c. a style
d. a boilerplate

29. What is a Document Outline View?
a. A preview in a full screen
b. A preview with margins
c. A View with a margins and gutter
d. A view with a structure of heading at various levels

30. Ctrl + Z
a. Undo the last Action
b. Redo the last Action
c. Add the new page
d. Paste the contents from clipboard

31. The _____ in the Resume Wizard dialog box indicates the wizard is ready to create the document.
a. Start panel
b. Address panel
c. Add/Sort Heading panel
d. Finish panel

32. What does Ctrl + = key effect?
a. Superscript
b. Subscript
c. All Caps
d. Shadow

33. The spike
a. Allows you to combine text from several documents and tehn insert all the text into one document at one time
b. Allows you to edit auto text entries
c. Allows you to format uto text entries
d. All of above

34. The word wrap feature
a. Automatically move text to the next line when necessary
b. Appears at the bottom of the document
c. Allows you to type over text
d. is the short horizontal line

35. How can you make the selected character superscripted
a. Ctrl + =
b. Ctrl + Shift + =
c. Alt + Ctrl + Shift + =
d. None of above

36. When typing in a word field manually, what must you press to insert the code's braces?
a. Ctrl + F6
b. Ctrl + F9
c. Alt + F11
d. Shift + F12

37. What is the short cut key to open the Open dialog box?
a. F12
b. Shift F12
c. Alt + F12
d. Ctrl + F12

38. What is the shortcut key to split a table?
a. Ctrl + Alt + Enter
b. Ctrl + Shift + Enter
c. Alt + Shift + Enter
d. Alt + Space + Enter

39. Which key is used to increase left indent?
a. Ctrl+I
b. Ctrl+M
c. Alt+I
d. F10

40. When the same word is used in multiple locations or a word is used that was not quite appropriate, a thesaurus can be used to look up a (n) _____ or a word similar in meaning.
a. synonym
b. homonym
c. antonym
d. metronym

41. How many different documents you can open at one time?
a. No more than three
b. Only one
c. As many as your computer memory will hold
d. As many as your taskbar can display

42. Which of the following is the second step in creating a macro?
a. Start recording
b. Using your mouse or keyboard, perform the task you want to automate
c. Assign a keyboard shortcut to the macro
d. Give the macro a name

43. When assigning a shortcut key to a symbol, you should always try to select a key or key combination that is:
a. unassigned
b. located on the ten-key pad section of your keyboard.
c. assigned to another task.
d. from the same font family as the symbol.

44. Which feature is used to replace straight quotes with smart quotes as you type?
a. Auto Correct as you type
b. Auto Change as you type
c. Auto Format as you type
d. Smart Tags as you type
Preparing computer jobs exams? You can't stay away from mcqsets.com!

45. Which of the following command is not available in Tools menu?
a. Auto text
b. Autocorrect
c. Auto summarize
d. Macro

46. Word has a list of predefined typing, spelling, capitalization, and grammar errors that _____ can detect and correct.
a. AutoEntry
b. AutoCorrect
c. AutoAdd
d. AutoSpell

47. If you want to convert a symbol or several lines of text into an AutoCorrect entry, you should:
a. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and go to the AutoCorrect dialog box.
b. Click the Tools menu and choose AutoCorrect Options. Then, click the Insert menu and choose Symbol (or click the Format menu and choose Paragraph) to add the symbol or paragraph to AutoCorrect.
c. AutoCorrect can only accommodate one line of text. It is not possible to convert a symbol or multiple lines of text into an AutoCorrect entry.
d. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and click the Edit menu followed by Paste Special. Select New AutoCorrect Entry and then click OK.

48. Which option is not available in Insert Table Autofit behavior?
a. Fixed Column Width
b. AutoFit to Contents
c. Autofit to Window
d. Autofit to Column

49. When you click on File menu in Word 2010, it opens
a. File menu
b. File Commands
c. Backstage View
d. File Ribbon

50. Tabs stop position cannot be the following alignment
a. Decimal Alignment
b. Center Alignment
c. Bar Alignment
d. Justify Alignment

Post a Comment

0 Comments