MS PowerPoint MCQ Collection Questions #1 to #50

This section contains MCQ and Aptitude questions and answers on MS PowerPoint for PSC IT Assistant, IBPS Clerk, IBPS PO, SBI Clerk, SBI PO, and other banking exams.


MS PowerPoint MCQ Questions Collection

MS PowerPoint MCQ Questions Collection

Question #1 to #50


1. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?
a. Outline
b. Slides
c. Notes
d. All of above are available

2. Which of the following statements is not true?
a. You can type text directly into a PowerPoint slide but typing in text box is more convenient.
b. From Insert menu choose Picture and then File to insert your images into slides.
c. You can view a PowerPoint presentation in Normal, Slide Sorter or Slide Show view.
d. You can show or hide task pane from View >> Toolbars

3. To start the Microsoft PowerPoint application
a. Click on Start >> Programs >> All Programs >> Microsoft PowerPoint
b. Hit Ctrl + R then type ppoint.exe and Enter
c. Click Start >> Run then type powerpnt then press Enter
d. All of above

4. Which of the following section does not exist in a slide layout?
a. Titles
b. Lists
c. Charts
d. Animations

5. PowerPoint presentations are widely used as
a. note outlines for teachers
b. project presentations by students
c. communication of planning
d. All of above

6. _______ controls all the main slide control tasks for your presentation.
a. Task Pane
b. Task Bar
c. Control Panel
d. None of above

7. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?
a. Control Toolbox
b. Slides
c. Revisions
d. Reviewing

8. Which of the following pane is not available in Task Pane?
a. Getting Started
b. Clip Art
c. Word Art
d. Search Results

9. Which of the following pane is NOT available in Task Pane?
a. Slide Design
b. Master Slide
c. Slide Layout
d. Slide Transition

10. A new presentation can be created from
a. Blank Presentation
b. From Existing Presentation
c. From Design Template
d. All of above

11. In slide layout panel how many layouts are available for text layout by default?
a. 4
b. 7
c. 12
d. None of above

12. Which of the following statement is false?
a. If you choose to select from one of the pre-made slide layouts, you can change the positioning
b. If you choose to select from the pre-made slide layouts, you cannot delete the objects in the layout.
c. Blank Slide is at the top of the 'Content Layouts' area in the Slide Layout panel.
d. All of above are false statements

13. What lets you to create new presentation by selecting ready-made font color and graphics effects?
a. Presentation Template
b. Master Slide
c. Design Template
d. Animation Scheme

14. Which command will you use in PowerPoint if you need to change the color of different objects without changing content?
a. Design Template
b. Color Scheme
c. Font Color
d. Object Color

15. What PowerPoint feature will you use to apply motion effects to different objects of a slide?
a. Slide Transition
b. Slide Design
c. Animation Objects
d. Animation Scheme

16. What feature will you use to apply motion effects in between a slide exits and another enters?
a. Slide Transition
b. Slide Design
c. Animation Objects
d. Animation Scheme

17. The selected design template can be applied
a. to current slide only
b. to all the slides
c. to all the new presentation you create
d. all of above

18. The difference between Slide Design and Auto Content Wizard is
a. Both are the same
b. AutoContent Wizard is just the wizard version of Slide Design
c. Slide Design does not provide sample content but Auto Content Wizard provides sample content too!
d. Slide Design asks your choice in steps but Auto Content Wizard does not let you make choices

19. In which menu can you find features like Slide Design, Slide Layout etc.?
a. Insert Menu
b. Format Menu
c. Tools Menu
d. SlideShow Menu

20. Which menu provides you options like Animation Scheme, custom Animation, Slide Transition?
a. Insert Menu
b. Format Menu
c. Tools Menu
d. SlideShow Menu

21. How many steps are there between Start and Finish in AutoContent Wizard?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

22. Which shortcut key inserts a new slide in the current presentation?
a. Ctrl+N
b. Ctrl+M
c. Ctrl+S
d. All of above

23. What happens if you select the first and second slide and then click on New Slide button on the toolbar?
a. A new slide is inserted as the first slide in presentation
b. A new slide is inserted as the second slide in presentation
c. A new slide is inserted as the third slide in presentation
d. None of above

24. Which of the following method can insert a new slide in the current presentation?
a. Right click on the Slide panel and choose New Slide
b. From Insert menu choose New Slide
c. Click on New Slide button on toolbar
d. All of above

25. Which of the following is not a part of Slide Design
a. Design Template
b. Color Scheme
c. Animation Scheme
d. Slide Layout

26. What is the best way to create another copy of a slide?
a. Click the slide then press Ctrl+A and paste in new slide
b. From Insert Menu choose Duplicate Slide
c. Redo everything on a new slide that you had done on previous slide
d. None of above

27. From which menu you can access Picture, Test Box, Chart etc?
a. File
b. Edit
c. Insert
d. View

28. If you want to insert some slides from other presentation into current one choose
a. From Insert menu choose Slides from Files
b. From Insert menu choose Slides from Presentation
c. From Insert menu choose Slides
d. None of above

29. What are the three options available in Insert >> Picture menu?
a. Clipart, Pictures, Shapes
b. Clipart, From File, Shapes
c. Clipart, From Files, AutoShapes
d. Clipart, Pictures, AutoShapes

30. To insert slide numbers
a. Insert a text box and select Insert >> Page Number
b. Insert a textbox and select Insert >> Number >> PageNumber
c. Choose Insert >> Slide Number
d. Insert a new text box and select Insert >> slide Number

31. In a PowerPoint presentation
a. Sound clips can be inserted but not movie clips
b. Movie clips can be inserted but not sound clips
c. Both cannot be inserted
d. Both can be inserted

32. to insert a hyperlink in a slide
a. Choose Insert >> Hyperlink
b. Press Ctrl + K
c. Hyperlinks can't be inserted in slides
d. both a & b

33. List Box and Textbox
a. are some other than that in a list box the bullets are enabled
b. are different. List boxes are used to present lists and can't be created with text boxes.
c. Both of above
d. None of above

34. Which of the following statement is true
a. You can insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
b. You cannot insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
c. Text boxes are provided when you choose a layout and can't be inserted afterward
d. None of above

35. When you delete a text box object from a slide in PowerPoint Presentation
a. The object is deleted but text box and the text inside is left on the slide
b. The text box is deleted and the text is pasted on the slide
c. The text box and text both are deleted
d. None of above

36. Which of the following font effect is not available in PowerPoint Font dialog box?
a. Underline
b. Shadow
c. Emboss
d. Strikethrough

37. What happens if you edited an image inserted in PowerPoint
a. The original file that was inserted is not changed
b. The original file that was inserted is changed
c. The original file is changed when you save presentation
d. None of above

38. If you select Insert >> Picture >> From File
a. You can insert pictures and clipart
b. You can insert clipart only
c. you can insert pictures only
d. None of above

39. The effect applied to display when slides changes in slideshow view is
a. Slide Animation
b. Custom Animation
c. Custom Transition
d. Slide Transition

40. To start the slide show of a presentation
a. Hit F5 key
b. From Slide Show menu choose View Show option
c. From Slide Show menu choose Rehearse timing
d. both a & b

41. Which file format can be added to a PowerPoint show?
a. .jpg
b. .gif
c. .wav
d. All of the above

42. In Microsoft PowerPoint, two kinds of sound effects files that can be added to the presentation are
a. .wav files and .mid files
b. .wav files and .gif files
c. .wav files and .jpg files
d. .jpg files and .gif files

43. Material consisting of text and numbers is best presented as
a. A table slide
b. A bullet slide
c. A title slide
d. All of the above

44. What is a motion path?
a. A type of animation entrance effect
b. A method of advancing slides
c. A method of moving items on a slide
d. All of the above

45. What is a slide-title master pair?
a. The title area and text area of a specific slide
b. a slide master and title master merged into a single slide
c. A slide master and title master for a specific design template
d. All of above

46. Which of the following should you use if you want all the slides in the presentation to have the same 'look'?
a. the slide layout option
b. add a slide option
c. outline view
d. a presentation design template
47. in the context of animations, what is a trigger?
a. An action button that advances to the next slide
b. An item on the slide that performs an action when clicked
c. The name of a motion path
d. All of above

48. If you have a PowerPoint show you created and want to send using email to another teacher you can add the show to your email message as a (an)
a. Inclusion
b. Attachment
c. Reply
d. Forward

49. In order to edit a chart, you can
a. Triple-click the chart object
b. Click and drag the chart object
c. Double click the chart object
d. Click the chart object

50. To exit the PowerPoint
a. click the application minimize button
b. click the document close button
c. double click the applications control menu icon
d. double click the document control menu icon

MS PowerPoint MCQ Questions Collection

Answer Key

1 - C
2 - A
3 - C
4 - D
5 - D
6 - A
7 - B
8 - C
9 - B
10 - D
11 - A
12 - B
13 - C
14 - B
15 - D
16 - A
17 - D
18 - C
19 - B
20 - D
21 - A
22 - B
23 - C
24 - D
25 - D
26 - B
27 - C
28 - A
29 - C
30 - D
31 - D
32 - D
33 - A
34 - A
35 - C
36 - D
37 - A
38 - C
39 - D
40 - D
41 - D
42 - A
43 - A
44 - C
45 - C
46 - D
47 - B
48 - B
49 - C
50 - C

MS PowerPoint MCQ Questions Collection

Correct Answers and Explanation

1. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?
a. Outline
b. Slides
c. Notes
d. All of above are available

2. Which of the following statements is not true?
a. You can type text directly into a PowerPoint slide but typing in text box is more convenient.
b. From Insert menu choose Picture and then File to insert your images into slides.
c. You can view a PowerPoint presentation in Normal, Slide Sorter or Slide Show view.
d. You can show or hide task pane from View >> Toolbars

3. To start Microsoft PowerPoint application
a. Click on Start >> Programs >> All Programs >> Microsoft PowerPoint
b. Hit Ctrl + R then type ppoint.exe and Enter
c. Click Start >> Run then type powerpnt then press Enter
d. All of above

4. Which of the following section does not exist in a slide layout?
a. Titles
b. Lists
c. Charts
d. Animations

5. PowerPoint presentations are widely used as
a. note outlines for teachers
b. project presentations by students
c. communication of planning
d. All of above

6. _______ controls all the main slide control tasks for your presentation.
a. Task Pane
b. Task Bar
c. Control Panel
d. None of above

7. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?
a. Control Toolbox
b. Slides
c. Revisions
d. Reviewing

8. Which of the following pane is not available in Task Pane?
a. Getting Started
b. Clip Art
c. Word Art
d. Search Results

9. Which of the following pane is NOT available in Task Pane?
a. Slide Design
b. Master Slide
c. Slide Layout
d. Slide Transition

10. A new presentation can be created from
a. Blank Presentation
b. From Existing Presentation
c. From Design Template
d. All of above

11. In slide layout panel how many layouts are available for text layout by default?
a. 4
b. 7
c. 12
d. None of above

12. Which of the following statement is false?
a. If you choose to select from one of the pre-made slide layouts, you can change the positioning
b. If you choose to select from the pre-made slide layouts, you cannot delete the objects in the layout.
c. Blank Slide is at the top of the 'Content Layouts' area in the Slide Layout panel.
d. All of above are false statements

13. What lets you to create a new presentation by selecting ready-made font color and graphics effects?
a. Presentation Template
b. Master Slide
c. Design Template
d. Animation Scheme

14. Which command will you use in PowerPoint if you need to change the color of different objects without changing content?
a. Design Template
b. Color Scheme
c. Font Color
d. Object Color

15. What PowerPoint feature will you use to apply motion effects to different objects of a slide?
a. Slide Transition
b. Slide Design
c. Animation Objects
d. Animation Scheme

16. What feature will you use to apply motion effects in between a slide exits and another enters?
a. Slide Transition
b. Slide Design
c. Animation Objects
d. Animation Scheme

17. The selected design template can be applied
a. to current slide only
b. to all the slides
c. to all the new presentation you create
d. all of above

18. The difference between Slide Design and Auto Content Wizard is
a. Both are the same
b. AutoContent Wizard is just the wizard version of Slide Design
c. Slide Design does not provide sample content but Auto Content Wizard provides sample content too!
d. Slide Design asks your choice in steps but Auto Content Wizard does not let you make choices

19. In which menu can you find features like Slide Design, Slide Layout etc.?
a. Insert Menu
b. Format Menu
c. Tools Menu
d. SlideShow Menu

20. Which menu provides you options like Animation Scheme, custom Animation, Slide Transition?
a. Insert Menu
b. Format Menu
c. Tools Menu
d. SlideShow Menu

21. How many steps are there between Start and Finish in AutoContent Wizard?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

22. Which shortcut key inserts a new slide in the current presentation?
a. Ctrl+N
b. Ctrl+M
c. Ctrl+S
d. All of above

23. What happens if you select the first and second slide and then click on New Slide button on the toolbar?
a. A new slide is inserted as the first slide in presentation
b. A new slide is inserted as the second slide in presentation
c. A new slide is inserted as the third slide in presentation
d. None of above

24. Which of the following method can insert a new slide in the current presentation?
a. Right click on the Slide panel and choose New Slide
b. From Insert menu choose New Slide
c. Click on New Slide button on toolbar
d. All of above

25. Which of the following is not a part of Slide Design
a. Design Template
b. Color Scheme
c. Animation Scheme
d. Slide Layout

26. What is the best way to create another copy of a slide?
a. Click the slide then press Ctrl+A and paste in new slide
b. From Insert Menu choose Duplicate Slide
c. Redo everything on a new slide that you had done on previous slide
d. None of above

27. From which menu you can access Picture, Test Box, Chart etc?
a. File
b. Edit
c. Insert
d. View

28. If you want to insert some slides from other presentation into current one choose
a. From Insert menu choose Slides from Files
b. From Insert menu choose Slides from Presentation
c. From Insert menu choose Slides
d. None of above

29. What are the three options available in Insert >> Picture menu?
a. Clipart, Pictures, Shapes
b. Clipart, From File, Shapes
c. Clipart, From Files, AutoShapes
d. Clipart, Pictures, AutoShapes

30. To insert slide numbers
a. Insert a text box and select Insert >> Page Number
b. Insert a textbox and select Insert >> Number >> PageNumber
c. Choose Insert >> Slide Number
d. Insert a new text box and select Insert >> slide Number

31. In a PowerPoint presentation
a. Sound clips can be inserted but not movie clips
b. Movie clips can be inserted but not sound clips
c. Both cannot be inserted
d. Both can be inserted

32. to insert a hyperlink in a slide
a. Choose Insert >> Hyperlink
b. Press Ctrl + K
c. Hyperlinks can't be inserted in slides
d. both a & b

33. List Box and Textbox
a. are some other than that in a list box the bullets are enabled
b. are different. List boxes are used to present lists and can't be created with text boxes.
c. Both of above
d. None of above

34. Which of the following statement is true
a. You can insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
b. You cannot insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
c. Text boxes are provided when you choose a layout and can't be inserted afterward
d. None of above

35. When you delete a text box object from a slide in PowerPoint Presentation
a. The object is deleted but text box and the text inside is left on the slide
b. The text box is deleted and the text is pasted on the slide
c. The text box and text both are deleted
d. None of above

36. Which of the following font effect is not available in PowerPoint Font dialog box?
a. Underline
b. Shadow
c. Emboss
d. Strikethrough

37. What happens if you edited an image inserted in PowerPoint
a. The original file that was inserted is not changed
b. The original file that was inserted is changed
c. The original file is changed when you save presentation
d. None of above

38. If you select Insert >> Picture >> From File
a. You can insert pictures and clipart
b. You can insert clipart only
c. you can insert pictures only
d. None of above

39. The effect applied to display when slides changes in slideshow view is
a. Slide Animation
b. Custom Animation
c. Custom Transition
d. Slide Transition

40. To start the slide show of a presentation
a. Hit F5 key
b. From Slide Show menu choose View Show option
c. From Slide Show menu choose Rehearse timing
d. both a & b

41. Which file format can be added to a PowerPoint show?
a. .jpg
b. .gif
c. .wav
d. All of the above

42. In Microsoft PowerPoint, two kinds of sound effects files that can be added to the presentation are
a. .wav files and .mid files
b. .wav files and .gif files
c. .wav files and .jpg files
d. .jpg files and .gif files

43. Material consisting of text and numbers is best presented as
a. A table slide
b. A bullet slide
c. A title slide
d. All of the above

44. What is a motion path?
a. A type of animation entrance effect
b. A method of advancing slides
c. A method of moving items on a slide
d. All of the above

45. What is a slide-title master pair?
a. The title area and text area of a specific slide
b. a slide master and title master merged into a single slide
c. A slide master and title master for a specific design template
d. All of above

46. Which of the following should you use if you want all the slides in the presentation to have the same 'look'?
a. the slide layout option
b. add a slide option
c. outline view
d. a presentation design template

47. in the context of animations, what is a trigger?
a. An action button that advances to the next slide
b. An item on the slide that performs an action when clicked
c. The name of a motion path
d. All of above

48. If you have a PowerPoint show you created and want to send using email to another teacher you can add the show to your email message as a (an)
a. Inclusion
b. Attachment
c. Reply
d. Forward

49. In order to edit a chart, you can
a. Triple-click the chart object
b. Click and drag the chart object
c. Double click the chart object
d. Click the chart object

50. To exit the PowerPoint
a. click the application minimize button
b. click the document close button
c. double click the applications control menu icon
d. double click the document control menu icon

Post a Comment

0 Comments