MS Access MCQ Collection Question #1 to #50

Important Database questions from DBMS Concepts and Microsoft Access (MS Access) online tests [mcq] for interviews and competitive exams. Database quiz tests are suitable for both freshers and experienced. We present MS Access Database Multiple Choice MCQ Question & Answer in this post. Microsoft Access is part of Microsoft Office package. It is a desktop database management system and often candidates find this topic harder compared to other packages. However, it is easy to understand if you attempt this MS Access MCQ quiz online test. Microsoft Access (MS Access) quiz question bank in PDf format is available for download. Please check the Download menu above.

MS Access MCQ Questions Collection



Question #1 to #50


1. When a picture or other graphic image is placed in the report header section it will appear____
a. Once at the beginning of the report
b. At the top of every page
c. Every after record break
d. On the 1st and last pages of the report
2. Cascade delete option
a. is used to delete all the records of all tables in a database
b. will repeat the recent delete operation to all the records of current table
c. is available in Edit relationship dialog box which makes sure that all the related records will be deleted automatically when the record from parent table is deleted
d. None of above
3. This data type allows alphanumeric characters and special symbols.
a. text
b. memo
c. auto number
d. None of the above
4. Query design window has two parts. The upper part shows
a. Name of fields, field type and size
b. Tables with fields and relationships between tables
c. Criteria
d. Sorting check boxes
5. In a database table, the category of information is called ____________
a. tuple
b. field
c. record
d. All of above
6. To create a new table, in which method you don’t need to specify the field type and size?
a. Create table in Design View
b. Create Table using wizard
c. Create Table by Entering data
d. All of above
7. Which of the following is not a database object?
a. Tables
b. Queries
c. Relationships
d. Reports
8. In one-to-many relationship the table in ‘one’ side is called _______ and on ‘many’ side is called _______
a. Child , Parent
b. Parent , Child
c. Brother , Sister
d. Father , Son
9. The third stage in designing a database is when we analyze our tables more closely and create a ___________ between tables
a. relationship
b. Join
c. Query
d. None of these
10. Two tables can be linked with relationship so that the data integrity can be enforced. Where can you find Relationship Command?
a. Home Tab
b. Create Tab
c. External Data Tab
d. Database Tab
11. This is the stage in database design where one gathers and lists all the necessary fields for the database project.
a. data definition
b. data refinement
c. establishing relationship
d. none of the above
12. The two form layout types will display multiple records at one time are tabular and___
a. columnar
b. justified
c. date sheet
d. pivot table
13. The size of a field with Number data type can not be
a. 2
b. 4
c. 8
d. 16
14. A small button with three dots usually displayed at the right of field properties box
a. Make button
b. Expression button
c. Build button
d. None of above
15. The size of Yes No field is always
a. 1 bit
b. 1 byte
c. 1 character
d. 1 GB
16. This key uniquely identifies each record
a. primary key
b. key record
c. unique key
d. field name
17. The command center of access file that appears when you create or open the MS Access database file.
a. Database Window
b. Query Window
c. Design View Window
d. Switchboard
18. A database language concerned with the definition of the whole database structure and schema is ________
a. DCL
b. DML
c. DDL
d. All of above
19. When creating a new table which method can be used to choose fields from standard databases and tables
a. Create table in Design View
b. Create Table using wizard
c. Create Table by Entering data
d. None of above
20. What happens when you release mouse pointer after you drop the primary key of a table into foreign key of another table?
a. A relationship is created
b. Edit relationship dialog box appears
c. Error occurs
d. Nothing happens
21. How can you define a field so that when entering data for that field it will display ****** instead of actual typed text
a. Input mask
b. Validation Rule
c. Indexed
d. IME Mode
22. To sort records in a table
a. Open table, click on the field on which the sorting is to be done, then click Sort button on database toolbar
b. Open table, click Sort button on database toolbar, choose field based on which to sort, click OK
c. Click the field heading to sort it ascending or descending
d. All of above
23. To create relationship between two tables
a. drag the primary key of a table into foreign key of another table
b. drag the foreign key of a table into the primary key of another table
c. drag any field from parent table and drop on child table
d. Any of above can be done to create relationship
24. After entering all fields required for a table, if you realize that the third field is not needed, how will you remove?
a. You need to delete the whole tablThere is no method to remove a particular field only.
b. Delete all the fields from third downwards and reenter the required fields again.
c. Select the third column in datasheet view then Delete
d. Select the third row in table design view then Delete
25. To duplicate a controls formatting you can use___
a. Manager
b. Wizard
c. Painter
d. Control
26. Which field type will you select when creating a new table if you require to enter long text in that field?
a. Text
b. Memo
c. Currency
d. Hyperlink
27. In table design view what are the first column of buttons used for
a. Indicate Primary Key
b. Indicate Current Row
c. Both of above
d. None of above
28. What does the show check box in query design window indicate
a. It indicates whether the field is to be used or not
b. It indicates whether the field is to be displayed in query result or not
c. It indicates whether the field names to be displayed in query result or not
d. None of above
29. Which of the following is not a type of relationship that can be applied in Access database
a. One to One
b. One to Many
c. Many to Many
d. All of above can be applied
30. This option allows you to build a new table by entering data directly into the datasheet.
a. datasheet view
b. design view
c. link table
d. None of the above
31. To create queries in Access
a. You can drag and drop fields on query builders
b. you can type the SQL command in SQL view
c. You can use query wizard or design view
d. All of above
32. Following is not a database model
a. network database model
b. relational database model
c. Object Oriented database model
d. None
33. In table design view, which key can be used to switch between the field names and properties panels?
a. F3
b. F4
c. F5
d. F6
34. Which of the following is NOT a type of Microsoft Access database object?
a. Table
b. Form
c. Worksheets
d. Modules
35. Which of the field has width 8 bytes?
a. Memo
b. Number
c. Date/Time
d. Hyperlink
Q. Visit mcqSets.com for more
a.MCQ Banks
b. MCQ Collection
c. Online Quiz
d. Subjective questions/answers
36. Which is not a view to display a table in Access?
a. Datasheet View
b. Design View
c. Pivot Table & Pivot Chart View
d. None of above
37. Which of the following database object hold data?
a. Forms
b. Reports
c. Queries
d. Tables
38. The__ button on the tool box display data from a related table
a. Sub form sub report
b. Relationships
c. Select objects
d. More controls
39. The expression builder is an access tool that controls an expression___ for entering an expression
a. Table
b. Box
c. Cell
d. Palette
40. A __________ enables you to view data from a table based on a specific criterion
a. Form
b. Query
c. Macro
d. Report
41. Which of the following database object produces the final result to present?
a. Forms
b. Reports
c. Queries
d. Tables
42. The default and maximum size of text field in Access
a. 50 and 255 Characters
b. 8 and 1 GB
c. 266 characters & 64000 characters
d. None of above
43. Cascade update option
a. means do not change the value in the primary key field if that record has related records in another table
b. means change all the related records in child tables if the record in parent table is changed
c. Both of above
d. None of above
44. You can set a controls border type to make the border invisible.
a. Transparent
b. Invisible
c. Do not display
d. No border
45. The database language that allows you to access or maintain data in a database
a. DCL
b. DML
c. DDL
d. None of above
46. Referential integrity means
a. Do not enter a value in the foreign key field of a child table if that value does not exist in the primary key of the parent table
b. Do not enter a value in the primary key field of child table if that value does not exist in the primary key of the parent table
c. Do not enter a value in the foreign key field of a parent table if that value does not exist in the primary key of the child table
d. All of above
47. A __ name must be unique within a database
a. Table
b. Field
c. Record
d. Character
48. It is an association established between common fields of two tables.
a. line
b. relationship
c. primary key
d. records
49. Which of the following is not a field type in Access
a. Memo
b. Hyperlink
c. OLE Object
d. Lookup Wizard
50. When entering field name, how many characters you can type in maximum?
a. 60
b. 64
c. 68
d. Any number of character
51. It is a database object to view, change, and analyze data in different ways
a. query
b. form
c. report
d. None of the above

MS Access MCQ Questions Collection

Answer Keys

1 - a
2 - c
3 - a
4 - b
5 - b
6 - c
7 - c
8 - b
9 - a
10 - d
11 - a
12 - b
13 - d
14 - c
15 - a
16 - a
17 - a
18 - c
19 - b
20 - b
21 - a
22 - a
23 - a
24 - d
25 - c
26 - b
27 - c
28 - b
29 - d
30 - a
31 - d
32 - d
33 - d
34 - c
35 - c
36 - d
37 - d
38 - a
39 - b
40 - b
41 - b
42 - a
43 - c
44 - c
45 - b
46 - a
47 - a
48 - b
49 - d
50 - b

Post a Comment

0 Comments