Computer Fundamentals MCQ Collection #1 to #50

Learn and practice with following computer fundamentals MCQ collection. We present the first 50 multiple choice questions in this set. Each question is with four possible options and there is one and only one correct answer for each question.

Computer Fundamentals MCQ Questions

Computer fundamentals cover the topics such as the history of computers, classification of computers, computer generation, computer system, hardware and software concepts, computer networking, system development life cycle, computers and its impact to the society, computer security, viruses and its remedy and so on.

Computer Fundamentals MCQ Collection

Questions

1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer

2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above

3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a supercomputer?
A) A supercomputer is much larger than mainframe computers
B) Supercomputers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit

8. The storage capacity of a magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in the disk surface
D) All of above

9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address

11. A computer is free from tiresome and boardroom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility

12. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analog computer
C) Resembles both a digital and analog computer
D) None of the above

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory

17. The chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

18. To produce high-quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer

19. What are the stages in the compilation process?
A) The feasibility study, system design, and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above

20. Which of the following IC was used in the third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b

21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen

23. One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds

24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above

25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above

26. What was the computer invented by Atanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above

27. Which of the following storage devices can store the maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto-Optic Disk

28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when the court invalidated the patent?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC

29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB

31. A high-quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)

33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above

34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots, and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard

35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots, and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board

36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management

38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is a hardware item

39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately

40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

42. Computers with 80286 microprocessor is
A) XT computer
B) AT computers
C) PS/2 computer
D) None of above

43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of the central processing unit
C) Both of above
D) None of above

47. Today's computer giant IBM was earlier known by a different name which was changed in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record's disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control the flow of information
D) To do math's works

Computer Fundamentals MCQ #1 to #50

Answer Keys

1-A
2-D
3-D
4-D
5-C
6-A
7-C
8-D
9-C
10-B
11-C
12-C
13-D
14-C
15-C
16-B
17-B
18-B
19-C
20-D
21-B
22-D
23-C
24-B
25-A
26-B
27-B
28-A
29-B
30-D
31-B
32-D
33-A
34-A
35-A
36-D
37-A
38-C
39-B
40-B
41-C
42-B
43-C
44-D
45-C
46-A
47-B
48-D
49-A
50-B

Computer Fundamentals MCQ #1 to #50

Correct Answers and Explanation

Correct answers are marked with blue background and explanation is given at the bottom of each question.

1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer

Explanation: The full form of UNIVAC

2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above

Explanation: Computer performs processing and storage. Processing is to perform an arithmetic operation, logical operation and comparing (relational operations). Thus option 'D' All of the above is correct.


3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c

Explanation:
There are many types of chips, all of which come together to form the totality of what we know as the computer. The following are the most common types:
Memory
A computer's memory, also known as the Random Access Memory, is a type of chip that is used to temporarily store the programs that are most used.
Microprocessor
Another type of computer chip is the microprocessor. Microprocessors, also called microchips, are the engines that drive computers. It is where each of the functions that are performed by the Central Processing Unit is incorporated. In fact, the word microprocessor and CPU are often used interchangeably.
Graphics Processing Units (GPU)
Another type of computer chip is the GPU. GPUs are what enable images and other graphics to be rendered and displayed. A computer's Graphics Processing Unit is what gives it multimedia functionalities.
Among the given options in question option 'B' Primary memory chip and option 'C' Microprocessor chip, both are correct. Thus option D Both b and c is the correct answer to this question.

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation

Explanation: Microprocessors are used to build microcomputers and microcomputers (desktops, laptops, and palmtops) are fourth generation computers. Thus, option 'D' is the correct answer.

5. What is the main difference between a mainframe and a supercomputer?
A) A supercomputer is much larger than mainframe computers
B) Supercomputers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

Explanation: The primary purpose of mainframe computers is to support as many users while of the supercomputer is to execute as fast as possible. Thus option 'C' is the correct answer.

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Explanation: The full form.

7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit

Explanation:
This is an analogy. The brain performs processing, storing and controlling. CPU has subunits to perform these tasks such as ALU to perform processing, MU to perform storing and CU to perform control. Thus the brain of any computer system is CPU.

8. The storage capacity of a magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in the disk surface
D) All of above

Explanation:
All of those factors affect the storage capacity. If you can create more tracks per inch or can accommodate more bits per inch of track.

9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

Explanation:
The question asks kinds of main memory and the types are ROM and RAM. Options A and B are the types of memory not of main memory.

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address

Explanation:
In computer science, a data buffer (or just buffer ) is a region of a physical memory storage used to temporarily store data while it is being moved from one place to another.

11. A computer is free from tiresome and boardroom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility

Explanation:
Accuracy is due to correctness; reliability is due to consistency; diligence is due to be able to work repetition tasks, versatility is due to be able to work diverse kind of tasks. Free from tiresome and boardroom is diligence.

12. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

 Explanation:
 integrated circuits or ICs are related to 3rd generation of computers. In first generation vacuum tubes where used, transistors where are used in 2nd generation and in the 4th generation large scale and very large scale integrated circuits where used.

13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

Explanation:
 CD Rom is an optical storage device. It is not semiconductor memory neither register nor the magnetic memory.

14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analog computer
C) Resembles both a digital and analog computer
D) None of the above

Explanation:
 hybrid computer is a combination of analogue computer and digital computer. You can receive the analogue signals and process as well as you can process the digital data. So it resembles both with the analogue and digital . 

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

Explanation:
 extended binary coded decimal interchange code is a binary code that IBM for its larger operating systems. It was used in systems like S/390 servers. IBM's PC and workstation operating systems do not use IBM's proprietary EBCDIC. Instead they used the industry standard code for text as ASCII.


16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory

17. The chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

18. To produce high-quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer

19. What are the stages in the compilation process?
A) The feasibility study, system design, and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above

20. Which of the following IC was used in the third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b

21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen

23. One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds

24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above

25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above

26. What was the computer invented by Atanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above

27. Which of the following storage devices can store the maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto-Optic Disk

28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when the court invalidated the patent?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC

29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB

31. A high-quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)

33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above

34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard

35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board

36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management

38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is a hardware item

39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately

40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

42. Computers with 80286 microprocessor is
A) XT computer
B) AT computers
C) PS/2 computer
D) None of above

43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of the central processing unit
C) Both of above
D) None of above

47. Today's computer giant IBM was earlier known by a different name which was changed in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record's disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control the flow of information
D) To do math's works

Download Computer Fundamentals MCQ Bank

Post a Comment

0 Comments